Древен хирургически имплант или съвременна фалшификация? Черепът от Перу остава загадка

Ваня Милева Последна промяна на 15 февруари 2022 в 08:10 7673 0

Този череп от Перу има метален имплант. Ако е автентичен, това би било потенциално уникална находка от древните Анди. Кредит: Museum of Osteology

Удължен, конусовиден череп с възможен метален имплант може да представлява едни от най-ранните доказателства от Перу за древен хирургически имплант. Но може да е и съвременен фалшификат.

Фактът, че черепът, който е дарен на Музея по остеология в Оклахома Сити, има форма на конус, не е нещо твърде необичайно, тъй като перуанците в древни времена са били известни с това, че са притискали главите на децата с ленти по време на развитието, за да постигнат отличителната форма.

Въпреки това, металният имплант в този череп е много необичаен и, ако е автентичен, потенциално би бил уникална находка от древния свят на Андите.

Освен този потенциален имплант, черепът има дупка под метала, която вероятно е създадена чрез трепанация. При трепанацията се прави дупка в черепа на човек в опит да се лекува нараняване или медицинско състояние и това е била обичайна практика в древния свят.

Черепът от Перу с метален имплант. Кредит: Museum of Osteology

Остеологичният музей, който публикува няколко снимки на този череп на страницата си във Facebook, заявява, че експертите му не могат да проверят автентичността на металния имплант в момента. Представител на музея обяснява за Live Science, че не е правено въглеродно датиране  и археолог все още не го е изследвал отблизо.

Имплантът автентичен ли е?

Live Science разговаря с няколко учени, които не са свързани с музея, за да проучи мнението им за автентичността на импланта, но като цяло мнението им не е категорично. Някои са скептични и предполагат, че имплантът е фалшификат, докато други подозират, че имплантът може да е автентичен.

Така или иначе ще трябва да се направят няколко научни теста, преди да може да се даде окончателно мнение дали имплантът е автентичен, смятат учените.

„Много се съмнявам, че това е нещо автентично“, коментира Джон Верано (John Verano), професор по антропология в университета Тулейн в Луизиана, визирайки металния имплант. Той смята, че вероятно е съвременен фалшификат, макар черепът да е автентичен.

„Накратко, мисля, че това е добавено, за да направи черепа по-ценен колекционерски предмет“, коментира Верано. Този метален имплант може да е бил поставен много десетилетия, преди музеят или дарителят да го притежават.

Верано е изследвал няколко черепа от Андите, за които се твърди, че имат метални импланти, и публикува статия по темата през 2010 г. в International Journal of Osteoarchaeology.

В статията Верано описва черепи, за които се предполага, че са имали метални импланти, но те или са били фалшификати, или металът изобщо не е хирургически имплант, а вместо това е бил използван като приношение за погребението.

Близък план на металния имплант. Кредит: Museum of Osteology/Facebook

Други учени обясняват за Live Science, че е възможно металният имплант да е истински, но е твърде рано да се каже със сигурност, докато не бъдат извършени допълнителни тестове.

„Никога не съм виждал досега нещо подобно. Въз основа на снимките изглежда, че металното парче е било фино изковано в тази форма“, коментира Даниел Курин (Danielle Kurin), професор по антропология в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

„Въз основа на моделите на фрактури, този индивид – [който] изглежда по-възрастен мъж – е претърпял масивна травма с тъп предмет в дясната страна на главата. Фактът, че радиалните и концентрични линии на фрактурата показват признаци на заздравяване, предполага, че индивидът е оцелял поне няколко седмици до месеци след травмата", добавя Курин.

Тъй като металургичната технология е позната в Андите по това време, тестовете върху метала в черепа могат да помогнат да се хвърли светлина върху мястото, където е направен, казва Курин.

„Също така би било полезно да се направи рентгеново изследване на черепа, за да се определи дали парчето метал покрива трепанационната дупка и/или отворена фрактура на черепа.

Има няколко случая от други открития, при които след трепанация в изрязаната дупка е поставено парче от костта на човека или кратуна, разказва Курин.

Освен това, в статия в American Journal of Physical Anthropology от 2013 г. , Курин съобщава за случай, при който човек, живял в Перу преди около 800 години, е носел плътно прилепнала към черапа шапка с пришита метална пластина. Носел е шапката като шлем, осигурявайки защита на зоната, издълбана за трепанация.

Кент Джонсън (Kent Johnson), професор по антропология в колежа нав Държавния университет на Ню Йорк в Кортланд, също заявява, че металният имплант може да е автентичен, но отново с уговорката, че трябва да се направят тестове. Но независимо дали имплантът е истински или не, човекът, на който е поставен, е оцелял след ужасно нараняване.

„Справедливо е да се опише този индивид като оцелял. Има огромна травма от дясната страна на черепа, засягаща челната, темпоралната и дясната теменна кост“, обяснява Джонсън пред Live Science, отбелязвайки, че човекът изглежда е оцелял известно време след тези наранявания.

„Има доказателства за заздравяване там, където ръбовете на счупените кости са имали достатъчно време да сраснат заедно отново.“

За момента не е ясно кога ще се проведат тестовете на черепа.

Справка: 

  1. Cranioplasty in ancient Peru: a critical review of the evidence, and a unique case from the Cuzco area
    J. W. Verano,V. A. Andrushko
    First published: 19 November 2008 https://doi.org/10.1002/oa.1028
  2. Trepanation in South-Central Peru during the early late intermediate period (ca. AD 1000–1250)
    Danielle S. Kurin
    First published: 21 October 2013 https://doi.org/10.1002/ajpa.22383

Източник: Ancient surgical implant or modern-day fake? Peru skull leaves mystery.
Owen Jarus,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !