Древен кладенец може би е най-старата запазена дървена структура в света

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 февруари 2020 в 09:06 6446 0

Кредит Archaeological Centre Olomouc

Дървен кладенец, подобен на кутия, поразбит и леко ронещ се, всъщност се оказва уникална находка. Анализ на дървесните пръстени показва, че дъбовото дърво, използвано за направата му е отрязано преди около 7 275 години. Това прави сандъкът най-старата дървена структура на света според изследването, публикувано в Journal of Archaeological Science.

"Според нашите резултати, основаващи се специално на дендрохронологични данни, можем да кажем, че дънерите на дърветата, използвани за дървесина, са повалени през 5 255 или 5 256 г. пр.н.е.", обяснява археологът Ярослав Пешка (Jaroslav Peška) от Археологическият център Оломук в Чешката република. "Дървесните пръстени ни позволиха да направим точна оценка плюс минус една година, за това кога са повалени дърветата."

Кладенецът е открит близо до град Остров, Чешка република, през 2018 г. по време на строежа на магистрала D35. Керамичните фрагменти, открити вътре, са датирани от ранния неолит, но няма доказателства за селище наблизо, което предполага, че кладенецът е използван от няколко селища на по-далечно разстояние. 

Обектът е бил запълнен с пръст, затова екипът археолози внимателно го разкопават и разравят. Състои се от четири дъбови стълба, по един във всеки ъгъл и дъски между тях. Кладенецът е с почти квадратна форма със стени около 80 см на 80 см. Височината му е 140 см, а шахтата му е вкопана в земята до нивото на подпочвените води.

Дори при влажните условия, дървесината е изключително добре запазена, носейки още и следи от сечивата от загладени камъни, използвани за оформянето на всяко парче.

Част от прецизно обработените дървени елементи. Кредит: Rybníček et al., J. Archaeol. Sci., 2020

"Конструкцията на кладенеца е уникална", обяснява Пешка. "Той носи следи от техники на строеж, използвани през бронзовата и желязната епоха и дори по времето на Римската империя. Нямахме идея, че първите земеделци, които имат сечива от камък, кости, рога и дърво, имат способността да обработват повърхностите на паднали дървета с такава прецизност."

Уникално добро запазеното състояние позволява и анализът на дървесните пръстени и радиовъглероден анализ, основан на радиоактивните изотопи на въглерода. 

Според тези техники, дърветата, направени на плоски дъски за стените на кладенеца са повалени преди около 7 275 години. Това вероятно е и времето, по което е направен кладенецът. Но два от стълбовете разказват различна история. 

И двата са повалени по-рано - единият около преди 7 278 или 7 279 години, а другият - около 9 години преди това. Учените заключват, че това означава, че двата стълба са били използвани и преди това и после са превърнати в част от кладенеца.

Една от страничните дъски също е на различна възраст, доста по-млада, от преди между 7 261 и 7 244 години. Вероятно се е наложило кладенецът да се ремонтира в даден момент.

Важно е да се отбележи, че не е потвърдено, че този кладенец е най-древната дървена структура, съществуваща и днес. Има повече от 40 подобни кладенеца в Европа, датирани от сходен период. За някои от тях се смята, че са дори по-ранни - за два кладенеца в Унгария се смята, че са от около 5 400 до 5 200 г. пр.н.е. и 5 600 и 5 400 г. пр.н.е.

Според екипа обаче, тъй като тези кладенци не са били датирани дендрохронологично, резултатите са с по-малка достоверност.

Който и да е първенецът обаче, изработката остава забележителна. 

"С технологията, с която са разполагали - сечива, направени от камък, кости, рога или дърво, това е достатъчно фино дърводелство", описват учените в своя труд. "Сравнението на структурата от кладенеца в Остров с образци на дърводелство от по-късни периоди, предизвиква само възхищение за идеално прецизната работа."

Източник: Science alert - Ancient Crate-Like Object May Be World's Oldest Known Wooden Structure

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !