Древен пръстен "против махмурлук" е открит близо до древен винен завод в Израел

Красиво и практично

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2021 в 00:01 12090 0

Златният пръстен е декориран с лилав полускъпоценен камък, който може да е аметист. Кредит: Daphna Gazit/Israel Antiquities Authority

Златен пръстен, намерен в руините на древна фабрика за вино, може да е носен преди повече от 1000 години заради красотата си, а може би като средство срещу махмурлук.

Археолозите наскоро откриха пръстена в Явне, Израел, по време на разкопките на обект, датиращ от византийско време (около 330 до 1453 г. сл. н. е.), където някога е имало огромна фабрика за вино. Смята се, че фабриката е била най-големият производител на търговско вино през този период, изнасяйки висококачествена продукция в древен Израел и извън него, съобщават във Facebook представители на Израелското управление на антиките (IAA).

Но скорошна находка на обекта няма нищо общо с производството или насладата от виното, а може би вместо това служи като защита срещу болезнените последици, които идват от прекомерното пиене. Пръстенът съдържа лилав камък, който вероятно е аметист, а хората в региона вярват, че такива полускъпоценни камъни са в състояние да предотвратят дискомфорта от махмурлука, обясняват представителите на IAA.

„Аметистите са споменати в Библията като един от 12-те скъпоценни камъка, носени от върховния жрец на храма върху церемониалния му нагръдник“, разказва Амир Голани (Amir Golani), експерт по древни бижута от IAA и един от учените, изследвали пръстена. „Много добродетели са свързани с този скъпоценен камък, включително предотвратяването на страничния ефект от пиенето – махмурлука“, отбелязва Голани в изявлението.

Това схващане датира поне от времето на древна Гърция. Думата "аметист" идва от гръцкото "amethystos", което означава "не пиян". Аметистът е вид кварц, който някога е бил толкова ценен като изумрудите и рубините, докато откриването през 19-ти век на големи находища в Бразилия направи скъпоценния камък по-евтин и по-широко достъпен.

Пръстенът е намерен близо до склада за вино в Явне.

Пръстенът е намерен близо до склада за вино в Явне. Кредит: Assaf Peretz/Israel Antiquities Authority

Фабриката за вино в Явне, където е открит този пръстен, пресова и бутилира вид бяло вино, известно като "вино от Газа" или "ашкелонско вино", наречено така на пристанищата, откъдето е заминавало за купувачи в Европа и Азия. Хиляди глинени делви - счупени и непокътнати - и друго оборудване в руините намекват за огромния мащаб на това древно винопроизводство, което вероятно е достигало 2 милиона литра вино всяка година според публикацията във Facebook.

Изследователите откриват пръстена на място, датирано от около седми век, близо до склад за съхранение на празни делви за вино. Анализът на камъка на пръстена показа, че не е стъклена дрънкулка. Той е направен от силициев диоксид - минерал, открит в скъпоценните камъни - и отличителният му лилав цвят намекваше, че скъпоценният камък е аметист. Такъв пръстен би трябвало да е носен от богат човек с висок статус и би могъл да украси пръста на мъж или жена, коментира Голани.

Въпреки че пръстенът е бил заровен през седми век, златните пръстени с аметисти са били популярни сред римските елити още през трети век и пръстенът е можел да бъде направен векове преди да бъде загубен, предавайки се от поколение на поколение, обясняват изследователите.

Носенето на пръстена за превенция на махмурлука е едната интерпретация - възможно е собственикът на пръстена да го е поставил на пръста им с надеждата, че след това ще може да пият много, без да се напие, предполага в изявлението Ели Хадад (Elie Haddad), директор на разкопките от IAA. Или може би собственикът на пръстена просто го е носел като символ на тсвоето богатство и престиж. Но въпреки че артефакти като този могат да разкажат на експертите много за определени аспекти от далечното минало, много от придружаващите подробности са изгубени във времето.

Източник: Ancient 'hangover prevention' ring found in Israel, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !