Древна Антарктида е била изпепелена от гигантска космическа огнехвъргачка

Ваня Милева Последна промяна на 02 април 2021 в 00:02 11722 0

Интерпретация на художник на горещата струя от разтопени частици и горещ газ, поразила повърхността на древна Антарктика. Кредит: Mark A. Garlick

Преди около 430 000 години мощен взрив от прегрял газ и въздух е изпепелил повърхността на Антарктида.

Този адски пламък се е спуснал от космоса като гигантска огнехвъргачка, след като обект с размер от 100 до 150 метра навлиза и експлодира в земната атмосфера. 

Астероидите, които се разбият директно в земната повърхност, могат да причинят огромни щети, но, както разкриват новите доказателства, открити в Източна Антарктика, астероидите, които експлодират при навлизане в атмосферата, могат да бъдат също толкова опустошителни.

Достигайки земята, този „въздушен взрив“ (airburst), както го наричат ​​учените от Университета в Кент, изпепелява всичко в района при няколко хиляди градуса.

„Това означава, че всичко, което стои директно под него, е било изпарено“, обяснява пред Gizmodo водещият автор на изследването Матиас ван Гинекен (Matthias van Ginneken), геохимик от Университета в Кент.

„Освен това, се е образувала огромна ударна вълна в резултат от експлозията на астероида близо до земята“. 

Експлозията не е оставила кратер, но е оставила след себе си доказателства под формата на малки, черни сфери от минералите оливин и желязен шпинел, слети заедно в малки парченца стъкло. Но това, което кара учените да се уверят, че тези частици са извънземни, е техният хондритен състав и високото съдържание на никел. Всъщност, „хондритите са примитивни метеорити и са най-често срещаният тип метеорити, падащи на Земята“, обяснява ван Гинекен.

Ударни частици, намерени на планината Sør Rondane, Антарктида. Кредит: Scott Peterson

Историята се повтаря

По време на човешката история е имало множество събития на въздушни експлозии с космически произход, въпреки че те са били далеч по-малко мощни от тази в Антарктида преди 430 000 години.

Една подобна огнена топка е повалила огромна част от сибирски гора през 1908 г. край река Тунгуска.

Друга експлодира над Челябинск, Русия през 2013 година.

Димната пътека, произведена от метеора в Челябинск през 2013 г. Кредит:  Alex Alishevskikh/Wikimedia Commons

Ако подобно събитие като това над Антарктида се случи днес над обитаван район се повтори, „би било катастрофално и изключително разрушително на растояния от няколко стотици километра“, казва ван Гинекен.

Но ако се повтори, определено ще забележим.

Справка: A large meteoritic event over Antarctica ca. 430 ka ago inferred from chondritic spherules from the Sør Rondane Mountains

M. Van Ginnekenet al., Science Advances 31 Mar 2021: Vol. 7, no. 14, eabc1008 DOI: 10.1126/sciadv.abc1008

Източник: Antarctica Got Blasted by a Powerful ‘Airburst’ Event 430,000 Years Ago, Gizmodo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !