Древна ДНК разкрива как котките са покорили света

Антония Петрова Последна промяна на 21 юни 2017 в 07:12 9162 0

Снимка: Felines of New York/Jim Tews

Котките успешно са се справили с манипулирането на хората в постигането на световно господство. Те могат да бъдат открити на всеки континент без Антарктида. Сега учени разкриха с точност кога и къде котките са започнали своята инвазия.

Открита ДНК по археологически места из целия свят разкрива, че всички домашни котки произлизат от един единствен подвид диви котки - Felis silvestris lybic, преди около 10 000 години в Северна Африка и Близкия изток, най-вероятно отглеждани от първите земеделци за контрол на гризачите, съобщава Eurekalert

По-късно те се разпространяват из Европа и други части на света през търговския център Египет. ДНК-анализът също така разкрива, че повечето от тези древни котки са били на ивици.

Това показва най-голямото по рода си проучване, извършено от Университета в Льовен и Белгийския кралски институт по природни науки. Резултатите са публикувани в списание Nature Ecology & Evolution.

Погребана преди 6 000 котка в Хиераконполис, Египет; Снимка: HIERAKONPOLIS EXPEDITION

В наши дни са познати пет подвида диви котки Felis silvestris. Скелетите на всички тях изглеждат еднакво и са неразличими от тези на домашните котки. В резултат е невъзможно да се види с невъоръжено око кой от тези подвидове е бил опитомен в древността.

Затова палеонтологът Клаудио Отони (Claudio Ottoni) и колегите му от Университета в Льовен са потърсили отговора в генетичния код. Те използват ДНК от кости, зъби, кожа и косми от над 200 котки, открити от археолозите от Намибия до Франция на възраст между 100 и 9 000 години.

Мащабното изследване потвърждава това, което преди това е допускано - че домашните котки произхождат от Felis silvestris lybica, подвид, открит в Северна Африка и Близкия изток. Котките са били опитомени от първите земеделци преди около 10 000 години в Близкия изток.

Първите земеделски селища вероятно са привлекли дивите котки, защото са били пълни с гризачи (виж - Как мишките се настаниха в домовете ни). Хората са приветствали котките, тъй като те са опазвали зърното от напастта на мишките. С времето хора и животни се сближили и селекция, основана на поведението, евентуално е довела до опитомяването на дивите котки.

Мигриращите земеделци взимат със себе си и котките. На по-късен етап те се разпространяват из Европа и по света през Египет. Използвани за борба с гризачите по египетските търговски кораби, котките са пропътували големи райони на Южна и Западна Азия, Африка и Европа. Кости от котки с егитетски знаци са открити по викингски места в близост до Балтийско море (виж - Котките са плавали с викингите, за да завладеят света).

"Има две времеви събития - едното е в Близкия Изток в началото, а второто е в Египет - много по-късно", обяснява един от водещите изследователи Ева-Мария Гейгл (Eva-Maria Geigl). "И след това котките се разпространяват изключително ефективно по целия древен свят като корабни котки. Двете линии са представени в съвременните котки", допълва тя.

"Все още е неясно обаче, дали египетската домашна котка произлиза от котки, дошли от Близкия изток или е отделно, второ опитомяване, което се е случило в Египет", обяснява Отони. "Това ще стане ясно от по-нататъшно проучване". 

Относно окраската на котките, след ДНК-анализ екипът учени установява, че ивичестите котки са били много по-често срещани в древността. Това е отразено и от египетските стенописи - те винаги изобразяват котки на ивици. Петнистият вид не се появява преди средните векове, внесен в Европа от Южна Азия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !