Древна ритуална баня е открита на мястото, където според Библията Исус е предаден от Юда

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 януари 2021 в 03:20 6192 0

Кредит Wikimedia commons/Public Domain

Панорамен изглед към Гетсиманската градина с Елеонския хълм

Археолози откриват останките на древна църква и ритуална баня в Гетсимания, място близо до Йерусалим, където според Библията Исус е бил предаден от Юда и задържан.

Ритуалната баня на възраст 2 000 години, наречена „mikveh“, е единствената известна археологическа находка в Гетсимания, която датира от времето, когато е живял Исус, съобщават археолози от Израелските власти по антиките (IAA) и Францисканското академично общество Studium Biblicum Franciscanum, които съвместно провеждат разкопките на мястото.

"Откриването на тази баня, без други налични сгради, вероятно свидетелства за съществуването на селскостопанска индустрия тук преди 2 000 години - вероятно производство на масло или вино. Еврейските закони задължават работниците, участващи в производството на масло и вино, да се пречистят", обяснява Амит Реем (Amit Re'em), археолог от Йерусалимския район на Израелските власти по антиките. Името Гетсимания произлиза от еврейската дума за „петролна преса“, добавя той.

1500-годишна църква, открита на това място, вероятно е била построена, когато Византийската империя е управлявала района, въпреки че хората продължават да я използват след като мюсюлманите превземат района около 640 г. сл.н.е, се съобщава в изявлението на археолозите. Църквата е построена от фино издълбан камък, с гръцки надпис, който гласи (в превод):

„За спомен и упокой на влюбените в Христос [кръстен знак]. Боже, който си приел жертвата на Авраам, приеми приношението на Твоите слуги и им дай опрощение на греховете. [Кръстен знак] Амин“ (превод от Леа Ди Сегни и Росарио Пиери)

Библейско значение

Според Библията Исус е задържан от тълпа, включваща и Юда, който посочва кой е Исус, като го целува. След това Исус е изправен пред Пилат Понтийски, римският префект на Юдея, който съди Исус и го осъжда да бъде разпнат. Това прави Гетсимания, важно място за много съвременни християни.

Бъдещите поклонници в Гетсимания ще могат да видят и новите открития, обещават археолозите.

"Наскоро откритите археологически останки ще бъдат включени в центъра за посетители, изграден на мястото, и ще бъдат отворени за туристи и поклонници, които се надяваме скоро да се върнат да посетят Йерусалим", допълва Реем.

Източник: Live Science - Ritual bath unearthed at site where Judas betrayed Jesus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !