Древната канализация на Помпей е възстановена, за да функционира отново

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 февруари 2020 в 00:44 6163 0

Кредит pixabay

Дълбоко под покритите с вкаменена лава улици на древен Помпей лежи широка канализационна система, осигурявала оттичане на водите при дъждовни бури, събирайки и отвеждайки водите към морето. Сега ново изследване на канализацията прави пълно нейно описание и почистване, така че тя става отново функционална, хиляди години след създаването си. 

Древноримският град Помпей е разрушен след катастрофалното изригване на вулкана Везувий през 1 в. сл.н.е., засипвайки жителите с вулканична пепел и отровни газове, които убиват почти всички по пътя си. Над 16 000 души загиват, като много остават като запечатани в позите, в които са били.

От 2018 г. насам спелеолози работят за Археологическия парк Помпей и изследват 457 метра от подземните канали в опит да изучат отводнителната система за дъждовни води, разказват от парка в изявление. Мрежата от тунели и канали, които се разклоняват от няколко шахти, разположени под центъра на града, вероятно са били построени на три етапа. Първият е елинистичният около 3-ти век пр.н.е., вторият е периодът на късната римска република около 1-ви век пр.н.е. и третият съответства на царуването на Август и периода на империята до разрушаването на града през 79 г. сл.н.е.

Древната водоотточна система е мрежа от преплетени тунели и канали, построени под древния град. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Експертите почистват наслояванията от тунелите, събирали се през хилядолетията, опитвайки да възстановят функционалността на системата. Те идентифицират и потенциалните проблеми и необходими решения, за да поддържат отходните тръби работещи, като запазват и археологическия обект. Цялата дейност има за цел да се разшири познанието за комплекса, което е в основата на запазването на историческите му особености. Откритието на тунелите показва, че все още има много какво да бъде открито за древния град. 

В последните две години са изучени над 450 метра от тунелите на канализацията. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

"Още повече, много липси в познанието ни от миналото относно някои особености или райони на древния град се запълват, благодарение на сътрудничеството на експерти от различни сектори, което позволява да съберем още по-точни данни като резултат от специализираните умения, които никога досега не са били влагани в други моменти на разкопки или проучвания", разказва директорът на парка Масимо Осанна (Massimo Osanna).

Експертите почистват каналите, за да възстановят функционалността им. Кредит: Archaeological Park of Pompeii

Първата част от проекта е завършена в края на януари. Експертите споделят, че ще работят върху повторното разработване на каналите и шахтите, за да продължи нормално оттичането на водата. 

Източник: IFLScience - Ancient Drainage System Discovered Below Pompeii Is Restored And Functioning

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !