Древни броненосци са достигали размер на автомобил

Наука OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2016 в 09:50 2755 0

Кредит Peter Schouten

От отдавна се подозира, че глифодонтите, изчезнали черупчести бозайници, са братовчеди на съвременните броненосци.

Нов генетичен анализ на фосили на възраст около 14 000 години от аржентински музей разкриват, че тези древни тревопасни не са били далечни роднини на съвременните обитатели на щата Тексас. Те всъщност са били броненосци, макар и такива, които достигат размера на Фолксваген Бийтъл.

Фосилите, представляващи фрагменти от черупката на едър индивид от род Doedicurus, дали достатъчно генетичен материал, за да се реконструира ДНК от митохондриите на съществото. Вземайки предвид предишни генетични анализи от съвременни броненосци, новият анализ поставя Doedicurus в рамките на семейството на броненосците, а не извън него, докладват учените в списанието Current Biology.

Анализът извършен от учените предполага, че глифодонтите са еволюирали за пръв път преди около 35 млн години, когато последния общ предшественик на всички глифодонти и на много от съвременните броненосци - вид, чиито останки те първа трябва да се открият - тежал около 6 кг. Това отговаря на средния размер на съвременния дългонос броненосец, но много по-малък от най-големите глифодонти, които достигали тегло от впечатляващите 2 тона, разказват изследователите.

За сравнение, днешните броненосци варират от размер на североамериканска катерица (85-грамовия плащоносещ броненосец) до 54 килограмовия гигантски броненосец, който достига размер на малко прасе. За разлика от съвременните броненосци, които могат да се завиват на топка, за да се защитават, най-големите глифодонти имали слети подобни на черупка кости и вероятно разчитали на тази черупка и подобната си на боздуган опашка, както и на чудовищния си размер, за защита.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !