Древни скелети показват, че жени ловци събирачи са участвали и в битки

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 април 2020 в 09:32 8983 0

Кредит C. Lee

Скелети на двама души, погребани в Монголия, единият от които на жена (ляво). И двата носят белези, че са яздили кон, стреляли с лък и са се сражавали.

Идеята, че в древните общества жените са се грижили само за дома, докато мъжете са ги защитавали, е поставена под съмнение след като нови доказателства от кости на ловци събирачи предполагат, че в тези общности е имало и жени войни.

Два екипа учени планират да представят резултатите си на научна конференция, която е отменена, заради пандемията от COVID-19 и те предоставят данните от своите изследвания на сайта Science news.

Разпределянето на дейностите според пола е характерно за древните общества, но не е толкова твърде налагано, както често се е смятало, предполагат новите проучвания.

"Традиционният възглед [в антропологията] на "мъжа ловец и жената събирач" вероятно е неточна и твърде опростена", смята криминалният антрополог Марин Пилауд (Marin Pilloud) от Университета на Невада в Рино.

Изучени са ловци събирачи, живели в Централна Калифорния преди около 5 000 години, както и по-съвременни групи от коренно американско население. Някои археологически доказателства, както и исторически свидетелства и антропологични описания от 20-ти век обикновено представят мъжете в тези групи като ловци, рибари и войни при конфликти вътре в племето и с външни бойци. Жените са представяни като съсредоточени в събиране и приготвяне на растителни храни, тъкане и грижа за децата.

Но Пилауд и колегите й откриват, че 128 скелета на жени ловци събирачи носят наранявания от стрели и остри предмети като ножове, сравними със скелетни травми на 289 мъже войни. От костите не може да бъде определено дали тези жени са се били наравно с мъжете или са имали други опасни задължения в битка като да се промъкват при противниците, за да срежат тетивата на лъковете им. Индивидите в тази група идват от 19 племена от местното население на Централна Калифорния и са живели в пет различни периода преди 5 000 до 2 000 години. 

Доказателствата, анализирани от учените са част от данни от скелети на повече от 18 000 ловци събирачи от Централна Калифорния, събрани от съавтора Ал Швитала (Al Schwitalla). Негово изследване от 2014 година открива, че 10,7 % от мъжете в тази група са страдали от наранявания с остри предмети, както и 4,5% от жените. Новото изследване открива сходни видове наранявания върху скелетите на мъжете и жените.

При враждите между племена от местното население на Калифорния жените често са убивани при изненадващи нападения, което може донякъде да обясни нараняванията, описани в новото изследване, смята биологът антрополог Патриша Ламбърт (Patricia Lambert) от Щатския университет на Юта в Логан.

Ламбърт, която не е част от екипа на Пилауд смята, че някои жени може да са участвали в битките или за да защитават децата и селото си, или като войни. Но са необходими повече доказателства, че жените от местното население на Калифорния са били войни, като например погребения с оръжия или други бойни артефакти.

Вторият анализ на скелети предполага, че номадски племена в древна Монголия са обучавали някои жени за войни по време на политически неуредици и чести конфликти. Това обяснява антропологът Кристин Лий (Christine Lee) от Калифорнийския щатски университет в Лос Анджелис. 

При изследването на скелетите на девет души, погребани като хора с висок статут по времето на народа сиенбей (147-552 г. сл.н.е.), Лий и колегата й Яхайра Гонсалес (Yahaira Gonzalez) откриват, че две от трите жени и всички шестима мъже носят белези, че са яздили коне при сражение. 

Това заключение лежи на три линии на доказателство - промяна в костите, предизвикана от често яздене и фрактури от падане от кон; белези в горната част на тялото за често използване на лък, включително промяна на мястото, където раменните и гръдните мускули се свързват към костта; и наранявания по лицето и главата от върхове на стрели. Гробът е бил плячкосан преди и затова липсват предмети, свързани с битките, които може да са били погребани с телата.

В Западна Азия археолози са откривали потенциални гробове на жени войни, включително с оръжия и бойно оборудване. Лий обяснява, че около 900 г. писмени документи говорят за монголски жени, които са се сражавали във войни, имали са политическа сила и дипломатически статут. Свободата на монголските жени да се занимават с разнообразни дейности вероятно датира още от периода на сиенбей, предполага Лий. Тя предвижда да изучи още скелетни доказателства за жени войни от монголски гробове, датиращи още от преди 2 200 години.

Източник: Science news - Skeletal damage hints some hunter-gatherer women fought in battles

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !