Древните "хобити" са отделен човешки вид, установи ново проучване

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 ноември 2015 в 17:10 10093 0

Кредит Yousuke Kaifu

Черепите на хобит (вляво) и съвременен човек (вдясно).

Останки на ниски около метър древни хора, наречени символично "хобити", са открити на индонезийския остров Флорес. Те са еволюирали от високия Азиатски Хомо еректус, според първия по рода си цялостен анализ на зъбите им.

Проучването показва, Хомо флоресиенсис (Homo floresiensis), е намалил размера си благодарение на явление, известно като "островен нанизъм" или "островен ефект", който се случва, когато популацията се развива в ограничена среда, с по-малко ресурси и по-малка територия, каквато представлява един остров.

Изследването на зъбите на "хобитите" дава основание да се смята, че те принадлежат на уникален вид, а не на съвременен човек с разстройство в растежа. Новото проучване показва, че Homo floresiensis имат общ пряк прародител със съвременните хора, съобщава Live Science.

Възможно е дори да има ограничен брой "хобити" и сред днешните човешки популации.

"Ранните съвременни хора може да са се смесвали (кръстосвали) с Азиатския Хомо еректус в ограничен мащаб", заяви ръководителят на проекта доцент Йосуке Кайфу (Yousuke Kaifu) от Националния музей на природата и науката в Токио пред изданието ABC Science.

В изследването, публикувано в PLoS ONE, д-р Кайфу и колегите му сравняват зъби на Homo floresiensis с тези на 490 индивиди Хомо сапиенс, както и на различни древни изчезнали хора.

Резултатите показват, че зъбите на древния човешки вид са отчасти примитивни и отчасти съвременни.

Зъбите със сигурност не приличат на тези на нашия вид, което опровергава теорията, че хобитите са някакви деформирани съвременни хора, а не нов вид. Зъбите също така не са като на най-ранните хора като Австралопитек и Хомо хабилис.

Вместо това, изглежда, че "хобитите" не са свързани родословно с хората, еволюирали в Африка, а с тези еволюирали в Азия, известни с имената Явайски и Пекински човек.

Зъбите на "хобита" и черепа му са най-близки до Явайския човек. Източник: Yousuke Kaifu.

Зъбите на "хобита" и черепа са най-близки до тези на Явайския човек, според изследователите. Това означава, че "хобитите" за сравнително кратък период от време са се смалили на ръст от около 1,5 м височина до около един метър, а мозъците им са станали двойно по-малки като от 820 грама са намалели до малко над 390 грама.

Черепите на съвременен човек (вляво) и хобит (вдясно). Източник: Yousuke Kaifu.

"Хобитите" са едно от най-изненадващите, предизвикателни и важни открития, направени в цялата история на палеоантропология. Източник: Reuters

Много въпроси остават около загадъчния "Хобит"

Хобитите са съществували в продължение на много години. "На Флорес има каменни сечива от преди 1 милион години", отбеляза д-р Кайфу, добавяйки, че един техен по-нататъшен анализ може да хвърли повече светлина върху времето, когато "хобитите" са пристигнали за първи път на острова.

Смята се, че хобитите са изчезнали преди около 13 000 години, но съдбата им е толкова загадъчна като тази на неандерталците.

"Мисля, че е напълно възможно да са се срещнали с ранните съвременни хора, които се заселват от Африка в Австралия преди около 50 000 години", обяснява антропологът.

Какво се е случило в този момент обаче остава неясно. Не се знае дали нашият вид е унищожил хобитите чрез геноцид или болести или са правили любов, а не война, така че техния геном просто се е разтворил в много по-голямата популация на Хомо сапиенс.

Бъдещите изследвания биха могли да отговорят на тези въпроси.

Д-р Мария Мартинон-Торес, антрополог от Лондонския Университетски колеж (University College) коментира, че хобитите "са наистина различни за всичко, което сме проучвали преди". "Според мен те не може да се разглеждат просто като мащабна по-малка версия на ранните хоминиди (хора)."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !