Древните инки са писали с възли не само сметки, а и послания (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 април 2017 в 10:00 8632 0

Кредит Sabine Hyland

Доскоро се предполагаше, че древните инки са използвали връзките цветни конци с възли, наречени кипу, само за счетоводство. 

Сега откритие, направено в село, отдалечено високо в перуанските Анди, показва, че разноцветните възлести шнурчета са били и истинска писменост, с която инките са записвали историята си, биографии и писма, разказва National Geographic.

Преди стотици години инките в Южна Америка са използвали цветни конци за записване на счетоводни сметки. (вж "Кипу - тайнствената писменост на инките")

Но сега учените откриват, че те също могат да са форма на фонетична писменост, която със специфични комбинации от цвят и възли предават определени срички и думи.

Това първо доказателство, че кипу се е използвало за запис на писмена реч, е публикувано в списание Current Anthropology

Д-р Сабине Хайланд (Sabine Hyland), антрополог от Университета на Сейнт Андрюс и National Geographic Explorer, прави своето откритие в село Сан Хуан де Колата в Андите. Тя е поканена от старейшините на селото, за да проучи две кипута, които са пазени внимателно от поколение на поколение. Старейшините обясняват, че тези кипу са "наративни послания за война, създадени от местните вождове".

Кипу са шнурчета с възли, използвани за "писане", изработени от памук или други цветни влакна с животински произход, включително от алпака, лама, елен и местните гризачи вискача.

Според старейшините кипутата са използвани като писма между местните вождове по време на бунта им срещу испанците.

След частично дешифриране изгубения език Хайланд отбелязва, че в кипутата вероятно е използвана логосилабична система, класическа за маите.

Писмеността на маите съдържа около 550 глифа, представляващи думи, и около 150 глифа, обозначаващи срички, което я определя като логосилабична писменост. Голяма част от сричките, обаче, могат да бъдат представени от повече от един глиф. Има около стотина знака за представяне на имена на места и божества.

"Връзките имат 14 различни цвята, които позволяват 95 уникални комбинации от връвчици. Този брой е в границите от символи в логосилабичните писмени системи. Съдържащите се в кипутата 95 различни символа са повече от тези, които са нужни за счетоводни цели.

В тази система всяка висулка представлява сричка, разказва Хайланд. И малките детайли в кипутата, включително цвета, вида на влакната и дебелина на шнура могат да имат различно значение.

Откритието се подкрепя от испански исторически хроники, които твърдят, че инките са използвали системата кипу за записване на историята си, биографии и писма, разказва National Geographic.

Хайланд цитира испански хроникьор, който твърди, че кипутата "показват разнообразие от ярки цветове и могат да отразят историческите разкази със същата лекота като европейски книги".

Смята се, че кипутата от перуанското село се датират от средата на 18 -ти век, повече от 200 години, след като испанските конквистадори пристигат през 1532 г.. Това повдига въпроса дали те не са сравнително скорошно нововъведение, стимулирано от контакта с азбучната писменост или са продължение на по-древна традиция на "кипута-разкази".

Хайланд възнамерява да се върне в Перу през юли, за да разбере повече за изгубения език и инките, с надеждата да хвърли повече светлина върху "невероятните интелектуални постижения на индиански народ" и някои от тайните на древната цивилизация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !