Древногръцкият механизъм от Антикитера се оказа астрономически компютър (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 юни 2016 в 11:07 42496 0

Международен екип учени е успял да разчете текст, гравиран върху останките на "механизма от Антикитера" - една археологическа находка на 2000 години, намерен от водолази в на дъното край едноименния гръцки остров през 1901 г. 

Окончателно е потвърдено, че древното устройство е астрономически инструмент, предназначен да проследява движението на небесните тела в слънчевата система и тяхното присъствие в зодиакалните съзвездия, съобщава Universe Today.

Изследователите, които участват в проекта Antikythera Mechanism Research Project, с помощта на рентгенова томография и други образни техники, са успели да дешифрират надписите от външните и вътрешните страни на 82-та оцелели фрагмента. Размерът на някои от знаците са около 1,2 мм. Общо учените успяха да прочетат 500 думи, съдържащи около 3500 букви.

Според проф. Майк Едмъндс (Mike Edmunds) това са подробни инструкции за използване на инструмента на такъв формален стил, което подсказва, че уредът е проектиран да бъде много повече от играчка за богати колекционери, пише Daily Mail.

Получената информация от разчетения текст потвърди по-ранните предположения за целите на устройството - механизмът от Антикитера е изчислявал позициите на Слънцето, Луната и планетите, както и фазите на Луната и дори предстоящите слънчеви и лунни затъмнения.

Макар че механизмът показва и положението на планетите и Слънцето в зодиакалните съзвездия, все пак основните функции на устройството са астрономически. "Това е нещо по-сериозно от играчка," заяви проф. Едмъндс.

Изображение: Mogi, CC BY 2.5

Тази 2100-годишна археологическа находка се счита за най-старото известно аналогово компютърно устройство.

Фрагменти на механизма са извадени от морето през 1901 г. , потънали при корабокрушение през първи век пр.н.е.. В началото не са привлекли внимание на фона на другите находки, включващи бронзови и мраморни статуи, луксозни изделия от стъкло и керамика.

Но покритите със слой от седименти, фрагменти от бронзов механизъм, състоящ се от корпус, ръкохватка и десетки зъбни колела скоро привлича вниманието на учените. Изследването продължи от различни екипи през следващите десетилетия.

Скоростите на механизма

С въртенето на ръчка се задвижва система от метални зъбчати колела, които задават положенията на различни указатели върху предната страна на устройството. Конструкцията в много отношения е сходна с часовник, но съвременните описания я представят и като „аналогов компютър“. Смята се, че е направен между 200 и 70 година преди нашата ера и не е имал аналог следващите хиляда години.

Индикации за съществуването на такива устройства съществуват в древните текстове. Цицерон (De re publica) споменава механизми, които моделирали движението на планетите по небесната сфера, дело на Архимед и донесени в Рим след обсадата нa Сиракуза (212 пр.н.е). Той споменава още и че неговият съвременник и познат, философът стоик Посидоний, също конструирал такова устройство.

В началото на II век сл. н.е Клавдий Птолемей пише своите Хипотези за планетите, съчинение което съдържа необходимото за конструирането на подобно устройство. Мимоходом той споменава и за обичайни начини на 'създаване на сфери' (sphairopoiein), което днес се приема като свидетелство за съществувала забравена традиция. Пап споменава за книга на Aрхимед относно този предмет, а автори като Лактанций (Divinarum Institutionum Libri VII), Клавдиан (In sphaeram Archimedes) и Прокъл (Коментар към Книга Първа от Евклид) също споменават за неговите постижения в тази област.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !