Дрон прекара 500 дни в околоземна орбита и никой не знае защо

Георги Гърков Последна промяна на 13 октомври 2016 в 16:22 7127 0

Кредит United Launch Alliance/Boeing

На 20 май 2015 г. военните в САЩ изстрелват роботизирания космически самолет X-37B в орбита около Земята, за да изпълни четвъртата си тайна мисия.

"500 дни по-късно, захранваният със слънчева енергия дрон е все още там горе, без да се знае колко още време ще остане - или какво всъщност прави там, и това предизвика вълна от конспиративни теории, подобно на предишните му мисии", пише Science Alert!.

Може би разполага шпионски сателити в земната атмосфера? Или се бърка в комуникациите на други сателити? Може би играе роля в проучванията на Пентагона в сферата на дронните оръжия или през цялото време е наблюдавал какво става с безнадеждната китайска космическа станция?

Това, което знаем със сигурност, е, че през 500-те си дни в орбита X-37B е пренасял ценни товари, някои от които са идентифицирани успешно.

Доставени са няколко прототипни електрически двигателя на американските ВВС и компанията Aerojet Rocketdyne, както и образци на определени материали, изпратени от НАСА, за да се провери как им въздейства космическата среда.

Първата мисия на Военновъздушните сили от този тип - OTV-4 (Orbital Test Vehicle-4) започва през април 2010 г. и почти мигновено в обществото се появяват подозрения. Нещата стават още по-зле, когато любители-наблюдатели съобщават, че космическият самолет прелита през един и същи регион на Земята всеки четири дни.

"В интервюта и изявления ръководителите от Пентагона отхвърлят самолетът да има каквото и да е общо с космически оръжия, макар и да признават, че крайната цел е да окаже допълнителна помощ при военни конфликти на Земята", съобщава New York Times на 10 май 2010 г.

ВВС отговарят двусмислено, като заявяват, че тайната мисия няма "нападателни възможности", а по-скоро "програмата подкрепя намаляването на технологичния риск, експериментирането и развиването на операционни концепции".

Снимка: Boeing

Следващата OTV-4 мисия започва на 5 март 2011 г. и продължава 468 дни в орбита. Третата продължава близо 675 дни и четвъртата може да отнеме още повече време.

Дори никога да не разберем каква е била истинската мисия на X-37B, поне бихме могли да оценим възможностите за продължителен полет, захранван на основата на слънчевата енергия.

Според ВВС при първите три мисии OTV-4 самолетът е прекарал общо 1 367 дни в орбита и са били изпробвани успешно технологиите за многократен полет, навлизане в атмосферата и приземяване. А все пак тези неща биха могли да са ни от голяма полза за изследването на повърхностите на други планети.

А може би истината е някъде там?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !