Дронове могат да помогнат в отглеждането на коледни елхи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 декември 2019 в 11:03 1721 0

Кредит NC state

Учени от Щатския университет на Северна Каролина изследват възможностите да се използват дронове за проследяване на растежа на елхи в планините Блу Ридж. 

"Вместо да отиде на място и да измерва елхите поотделно, човек може да прелети с дрон", обяснява ученият Джъстина Джезиорска (Justyna Jeziorska).

Това може да се окаже особено полезно, тъй като най-популярния вид коледно дърво в района расте най-добре в планински райони и на стръмни склонове. 

Дроновете са използвани и преди за 3D сканиране на природни пейзажи, но настоящия софтуер за анализ на терените показва отделните дървета като ниски куполи, вместо като нещо, наистина приличащо на дърво.

Стандартния софтуер не показва дърветата така, че да може да се прецени растежът им. Кредит: NC state 

Това прави процесът на оценка на височината и диаметъра на дърветата почти невъзможен, което е причината екип от университета да разработи нова техника за 3D обработка. 

Според учените освен да следят размера на елхите, дроновете могат да показват на фермерите дали има болни дървета, откривайки обезцветяване и дори да разпръскват хербициди или пестициди върху тях.

Екипът се надява тяхната техника да бъде използвана в бъдещето и отглеждането на друг вид дървета.

Учените в процес на заснемане с дрон. Кредит: NC state

"Ако това изследване докаже, че дроновете са ефективни в отглеждането на коледни дървета, информацията, която осигуряваме, може да помогне на някого със собствена цел и дрон да го върши сам", смята Зак Аркаро (Zac Arcaro), който също е част от проекта. 

Източник: Futurism - FARMERS COULD USE DRONES TO GROW BETTER CHRISTMAS TREES

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !