Друг американски мисионер незаконно е влязъл в земята на изолирано племе

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 януари 2019 в 12:51 7782 0

Изолираните племена в Бразилия показват, че не искат контакт с външни лица. 2008.G. Miranda/FUNAI/Survival

Съобщава се, че друг американски мисионер е навлязъл на територията на едно изолирано племе в Бразилия и в момента е в сериозна опасност Това се случва само два месеца след като хора, нежелаещи посетители, на острова си в Бенгалския залив, убиха безспорния носител на наградата "Дарвин" Джонатан Чау.

Стив Кембъл, християнски мисионер от Мейн, незаконно е влязъл в района на бразилска дъждовна гора, обитавана от племето Hi-Merimã, едно от малкото останали изолирани племенни групи в района, според Survival International.

Понастоящем човекът е разпитан FUNAI, орган на федералното правителство на Бразилия, който определя и прилага политиката му спрямо местното население - индианците. Вероятно проповедникът ще има сериозни проблеми, ако бъде признат за виновен.

"Ако се установи в рамките на разследването, че е имал интерес към осъществяване на контакт ... той може да бъде обвинен в геноцид, умишлено застрашаване на безопасността и живота на Hi-Merimã", заяви Бруно Перейра (Bruno Pereira), генерален координатор на FUNAI, пред бразилският ежедневник Folha de S.Paulo.

Няма данни колко са членовете на племето Hi-Merimã днес, но по последна оценка, от 1943 г., са под 1000 души. Те живеят по поречието на река Пурус в щата Амазонас и поддържат изключително ограничен контакт с външни лица, дори със съседните племена.

Подобно на всички племена, които не са имали почти никакъв контакт с по-широкия свят, те не са имали възможност да изградят имунитет към много от болестите на глобализирания индустриален свят. На теория обикновена настинка може да ги унищожи.

"Дори и да не се е случил пряк контакт, вероятността от предаване на болести към изолираното племе е висока", заяви говорител на FUNAI пред Reuters.

Поречието на река Пурус. Снимка: UAC

Кембъл защитава действията си, като поддържа, че е навлязъл на територията, тъй като това е единственият начин да стигне до местоназначението си - при съседното племе, наречено Ямамади, с което живее от десетилетия. Не е ясно дали всъщност е влязъл във физически контакт с Hi-Merimã, въпреки че е обещал да не се връща отново в района, обитаванот  племето.

305-те изолирани бразилски племена вероятно само ще имат още проблеми след избирането на Яир Болсонаро. Крайнодесният популист отхвърля въпросите за правата на коренното население като "глупост", която пречи на мините и агробизнеса.

Говорейки пред News Campo Grande през 2015 г., той заяви: "Индианците не говорят нашия език, нямат пари, нямат култура. Те са туземци. Как може да имат 13% от националната територия?"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !