Двама българи станаха стипендианти на фондация "Слоун" за научни постижения

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 февруари 2018 в 09:00 7665 0

Професор Теньо Попминчев (вляво) и Людмил Александров

Людмил Александров и Теньо Попминчев са сред 126-те учени, избирани всяка година от Фондацията "Алфред Б. Слоун" като признание за значителни постижения и уникален потенциал за развитие и отражение на тяхната работа върху съответните области на научни изследвания.

Всеки от спечелилите стипендиите Слоун 2018 получава по 65 000 долара, които могат да бъдат изразходвани за период от две години, като се използват за разходи за техните изследвания.

"Тези 126 млади учени представляват най-обещаващите научни изследователи, които работят днес. Техните постижения и потенциал ги поставят сред следващото поколение научни лидери в САЩ и Канада" - пише сайтът на фондацията.

Людмил Александров е асистент преподавател по биоинженерство в Университета в Сан Диего. Той се занимава с изучаването на мутационните процеси при рака чрез използването на мутационни подписи.

През 2013 г. той разработва първата подробна карта на подписите на мутационните процеси, които причиняват соматични мутации в човешкия рак. Тази работа е публикувана в няколко научни списания и е обявена от Американското общество по клинична онкология като крайъгълен камък в борбата с рака. 

Людмил има 55 публикации в рецензирани списания, от които 14 публикации в Nature, Science и Cell и други 17 публикации в Nature Genetics, Nature Medicine и Nature Communications,

През 2014 г. Людмил Александров е признат от списание "Форбс" за един от "30-те най-ярките звезди на възраст под 30 години" в областта на науката и здравеопазването. През 2015 г. получава наградата за млади учени в областта на геномиката и протеомиката от списание Science и SciLifeLabr.

Професор Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, са създатели на първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на нов метод в нелинейната оптика.

Тяхното революционно откритие, направено в лаборатория в САЩ, намира вече приложения във фундаменталната наука и индустрията, нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на болести и т.н.

През 2016 година проф. Теньо Попминчев става носител на наградата „Питагор” за значим принос на български учен, работещ в чужбина. Определен е и от списание Science News сред десетте най-перспективни млади учени в света.

Фондацията "Слоун" започва да насърчава изследователи в началото на кариерата им със стипендии през 1955 г., като през годините е отличила повече от 5 000 изключителни изследователи.

Стипендианти на Слоун са били научни гиганти като физиците Ричард Файнман и Мъри Гел-Ман, както и легендарният Джон Наш, разработил теорията на игрите, за чийто живот е филмът „Красив ум“.

Повече от 40 бивши стипендианти са получили Нобелова награда в съответните си области, 16 са спечелили медала Филдс за математика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !