Две пробни терапии показват добри резултати при лечение на ебола

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 13 август 2019 в 09:51 2492 0

Логото на клиничното проучване Тhe Pamoja Tulinde Maisha (PALM), което на суахили означава "Заедно спасяваме животи". Кредит: National Institutes of health.

Предварителните резултати от клинично проучване, проведено по време продължаващата епидемия от ебола в Конго, доказват, че две терапии успешно предотвратяват смъртните случаи от заболяването. 

Клиничното проучване започва през ноември, като на участниците се подлагат на четири различни терапии на случаен принцип. Данните от 499 пациенти показват, че тези, получаващи лечение с два вида антитела - mAb114 или REGN-EB3 - имат по-голям шанс да оцелеят, в сравнение с останалите пациенти, лекувани с антивирусния препарат ремдесивир или антителата ZMapp. Учените съобщават резултатите си на 12 август 2019г., но предстои проучването да бъде финализирано. 

"Едно нещо е сигурно - тези две терапии са по-добри от другите две", обяснява Антъни Фочи (Anthony Fauci), директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в Бетесда, Мериленд, САЩ.

Изпитването сега навлиза в етап на събиране на информация за безопасността и имунния отговор към всяко от двете най-ефективни лечения. Учените няма да изследват достатъчно пациенти, за да проверят кое е по-ефективното от двете.

Процентът пациенти, които умират при лечение с една от двете терапии е 29 за REGN-EB3 и 34 за mAb114. Това е значително подобрение, в сравнение със смъртността от 67%, която е регистрирана за епидемията в Конго, започнала на 1 август 2018 г.

Резултатите са дори по-добри за пациенти с по-малко вирусно натоварване, т.е. с по-малко вируси налични в кръвта, което е показател за по-ранно диагностициране на заболяването. От тези пациенти са починали 6% приемали REGN-EB3 и 11%, приемали mAb114.

При пациентите, лекувани с ZMapp антитяло, считана за основната група за сравнение, 49% от заболелите умират, включително 24% от тези с по-малко вирусно натоварване. Резултатите от лечението с ремдесивир са малко по-лоши от тези на ZMapp.

Лечението с антитела повишава количеството им в организма и така имунната система може да се бори по-успешно с вируса. Терапията mAb114 използва едно антитяло, получено от пациент, оцелял епидемията от ебола през 1995 г., докато REGN-EB3 е комбинация от три антитела. 

Световната здравна организация обяви епидемията от ебола в Конго за международна здравна заплаха, заради риска от разпространение на заболяването в съседните страни. Към 10 август 2019 г., епидемията е взела живота на 1 888 гуши от 2 816 регистрирани за заразени, по данни на СЗО.

Източник: Science news - Two of four Ebola treatments prove highly effective in a clinical trial

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !