29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Две звезди ще се слеят през 2083-та и ще засенчат всички останали в небето

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 08 януари 2020 в 00:00 39090
Двойка звезди в съзвездието Стрела ще стане почти толкова ярка, колкото свръхнова, когато се слеят през 2083 г. Кредит: LSU Department of Physics & Astronomy

Двойка звезди в космически танц се подготвят за експлозия.

Двете звезди съставят двойна система, наречена V Sagittae в съзвездието Стрела (Sagitta), и са станали десет пъти по-ярки през последните сто години. През този век експлозията им ще бъде видима с просто око и ще бъде по-ярка от Венера в нощното небе.

Системата V Sagittae (V Sge) е съставена от бяло джудже, което е изгорял звезден труп, и друга звезда, около 4 пъти по-масивна.

V Sge е звездна система от голям и разнообразен клас, наречен катаклизмични променливи, или CV (Cataclysmic Variable), състоящ се от обикновена звезда, въртяща се със звезда-бяло джудже, като масата на нормалната звезда бавно пада върху бялото джудже. CV включват множество видове двойни звезди, често с ефектно поведение. V Sge е най-екстремната от всички CV, приблизително 100 пъти по-ярка от всички други известни CV и захранва масивен звезден вятър, равен на ветровете на най-масивните звезди преди смъртта им. Тези две крайни свойства са причинени от факта, че нормалната звезда е 3,9 пъти по-масивна от бялото джудже.

В момента двойката V Sge е бледа и почти не се вижда, дори в телескопи със среден размер.

"През следващите няколко десетилетия звездата бързо ще става все по-ярка. Около 2083 г. скоростта на нейното нарастване ще се покачи катастрофално, изсипвайки маса с невероятно високи скорости върху бялото джудже, докато този материал изгаря. В последните дни на тази смъртоносна спирала цялата маса от звездата-придружител ще падне върху бялото джудже, генерирайки свръхмасивен вятър от сливащата се звезда, изглеждащ толкова ярък, колкото Сириус, вероятно дори ярък като Венера", разказва Брадли Шефер (Bradley Schaefer) от Държавния университет на Луизиана.

Той и неговите колеги разглеждат снимки на двойката звезди от 1890 г. до наши дни и установяват, че оттогава стават все по-ярки.

Моделирайки това изсветляване, екипът откри, че двете звезди изглежда бързо да се сближават,  въртейки се все по-бързо и по-бързо една около друга. Изследователите изчисляват, че звездите от V Sagittae ще се слеят около 2083 година, произвеждайки огромна експлозия . Шефер представи това проучване на срещата на Американското астрономическо дружество в Хавай на 6 януари.

„Съдбата на V Sagittae е предопределена“, заяви той по време на пресконференцията.

Приближавайки се по спирала една към друга, по-голямата част от масата на нормалната звезда ще бъде изсмукана на бялото джудже и двете ще се слеят в една огромна звезда.

Получената експлозия вероятно ще засенчи всяка друга звезда на нощното небе. Тя ще бъде поне толкова ярка, колкото Сириус, която е най-ярката звезда - и дори може да стане ярка като Венера. Тази яркост ще продължи около месец, след което ще започне да избледнява.

„Не сме имали [временен изблик на светлина] в небето с такава яркост от времето на свръхновата на Кеплер през 1604 г.“, отбелязва Шефер. „Ще може да се види дори в светлинно замърсените градове и там ще има нова звезда.“

Източник:

Two stars colliding in 2083 will outshine all the others in the sky, NewScientist

Binary star V Sagittae will explode as a very bright 'nova' by century's end, EurekaAlert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.