Двигатели, дракони и диети - заедно на покрива на Музейко

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 август 2018 в 15:17 2987 0

Учени ще обсъждат горещи въпроси за ролята на огъня за човешката цивилизация на 14 август на второто лятно научно парти на Ratio върху покрива на Музейко.

За втори път Детският научен център Музейко ще се превърне в локация за горещо лятно парти (18+), в което главна звезда е науката. Главен виновник за това е организацията за популярна наука Ratio, а темата на предстоящото събитие Ratio Rooftop Party е „Огън“. На него специалисти ще разкрият тайната на най-горещия от петте елемента и ще покажат каква роля е изиграл той за въздигането на един обикновен вид примати до сложната съвременна цивилизация, която не спира да се развива с чудовищни темпове и до днес.

Още от дълбока древност огънят е заемал специално място в обществото, културата и религията. Повечето хора знаят легендата за Прометей, който е откраднал огъня от боговете, за да го дари на хората, чували са за Свещения огън на християните или са гледали традиционния ритуал на нестинарите. Прогресът на човечеството е толкова зависим от способността ни да контролираме и манипулираме огъня. По всичко личи, че когато един ден стигнем до Марс, ще го направим с ракета, използваща горене.

Често използваме и различни, директни или не, асоциации с огъня – от изгаряща треска през горещи люти чушки до разгорещен гняв. Има ли в тяхното съществуване научна обосновка? Презентаторите ще разкажат и други слабо познати факти за огъня – защо някои неща горят по-лесно от други, от какво е изграден пламъкът и защо свети.

Участници в дискусията ще бъдат д-р Никола Кереков, биолог и специалист по имунология, Владимир Лютов, електрохимик от Института по физикохимия към БАН, и Люба Маноилова, магистър по археология. По традиция модератор на събитието ще бъде Петко Желязов, магистър по европеистика и международни политики.

Огън - Ratio Rooftop Party ще се проведе на 14 август от 20:00 часа на покрива на Детски научен център Музейко.

Събитието се организира от Ratio с домакинство от Музейко и с участието на бар FlipFlop.

Билетите са в продажба, а местата са ограничени.

Можете да научите повече за пълната програма на сайта на събитието: http://ratio.bg/fire/

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !