Движението на склона на Етна заплашва с цунами Средиземноморието

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 октомври 2018 в 00:09 7582 0

Кредит Wikimedia Commons

Изригването на Етна през 2002 г., видяно от Международната космическа станция

Югоизточният склон на Етна - най-активният вулкан в Европа - постепенно се подхлъзва все по-дълбоко под водата под влиянието на гравитацията. Ако внезапно се срине, ще предизвика голямо цунами в Средиземно море.

Това се предупреждава в изследването на немски и италиански учени от Центъра Хелмхолц за океански изследвания и Националния институт по геофизика и вулканология на Италия.

”Не можем да отхвърлим възможността подхлъзването на склона ще доведе до катастрофално разрушение. По този начин склоновите процеси на Етна могат да бъдат по-опасни, отколкото се предполагаше", пише в статията, публикувана в Science Advances. "Може би по същия начин подценяваме подводната динамика на скалите от други островни и крайбрежните вулкани”.

Като най-активен вулкан в Европа планината Етна се наблюдава интензивно от учените и италианските власти.

Учените отдавна знаят, че повърхностните склонове на Етна се плъзгат към морето, но не могат да обяснят защо се случва това.

Сателитните измервания показват, че югоизточната страна на вулкана бавно се плъзга към морето, докато другите склонове са до голяма степен стабилни. Досега не е известно дали и как движението продължава под водата, тъй като сателитните измервания, които разчитат на електромагнитните вълни, са безсилни под океанската повърхност. С новата геодезическа мониторингова мрежа за наблюдение GeoSEA, изследователите откриха за първи път хоризонталното и вертикалното движение на потопения вулканичен фланг с помощта на звукови вълни, с които може да се види как се движат скалите на Етна под водата, съобщава phys.org

3D изглед на източния фланг на връх Етна с позицията на мрежата на транспондерите на GeoSEA. Кредит: Morelia Urlaub/Felix Gross

Наземната топография е в сиво, а подводната батиметрия е в зелени до сини цветове. Интервалът на линиите на контурите е 300 м. Основните характеристики са показани като пунктирани и плътни черни линии. Дебелата сива линия очертава бреговата линия. Оранжевият правоъгълник означава мястото на геодезическата мрежа на морското дъно.

Изследователите комбинират принципите на работата на сателитите и сонарите. Те инсталираха по разлома на подводните скали пет звукови транслатори, които на всеки 90 минути предават сигнали за движението на наклона на вулкана. През 15-те месеца на наблюдение предавателите не са регистрирали никакви промени, с изключение на няколко дни през 2017 г., когато данните съобщават, че разломът се увеличава. При това в този момент Етна не показва вулканична активност. По този начин учените заключават, че гравитацията влияе повече върху плъзгането на склона на Етна, отколкото движението на магмата. А това, от своя страна, може да доведе до неочаквани срутвания на скали.

Изследователите смятат, че такова сриване ще доведе до катастрофално цунами в Средиземно море, а възможните последици от него може да сравнят с последствията от изригването на хавайския вулкан Килауеа през май тази година. Въпреки това поради липса на данни все още не е възможно да се предскаже кога склонът може да се срине и дали изобщо ще се случи.

"Около един милион души живеят около Етна, така че унищожаването на материалните активи и загубата на животи могат да бъдат катастрофални", заяви Джон Мъри (John Murray), автор на подобно изследване на движението на склона на сушата, лагодарение на повече от 100 GPS станции. "Но мога силно да подчертая, че няма признаци, че това се случва в настоящия момент".

"Ясно е, че дори споменаването на такова опасно събитие би било много обезпокояващо за хората, които живеят около Етна, така че се тревожа, че могат да получат погрешно впечатление".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !