Джон Харисън - изобретателят на часовник, определящ географската дължина

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 април 2022 в 00:01 18023 0

Джон Харисън е роден на 3 април (нов стил) 1693 г. във Фобли, близо до град Уейкфийлд в Западен Йоркшир в бедно семейство на дърводелец.

Джон Харисън изобретява морския хронометър, който позволява да се реши проблема с точното определяне на географската дължина по време на дългите морски пътувания. Проблемът се счита за толкова нерешим и важен, че английският парламент определя награда за решението му в размер на 20 000 паунда, което сравнява на 4,72 милиона долара.

Географската дължина определя местоположението на Земята спрямо нулевия меридиан. Дължината се изразява в градуси, които варират от 0 ° на главния меридиан до + 180 ° на изток и -180 ° на запад. За намирането на дължината са предлагани редица решения за определяне на местоположението на картата на света. Основните методи се основават на сравняването на местното време с времето в определена точка, например в Гринуич или Париж. Много от тези методи са основани на астрономически наблюдения на небесните тела, по които време може да се определи времето.

Гарисън обаче решава да се обърне директно към проблема - създавайки часовник, с който може точно да се определи времето. Трудността при създаването на такива часовници е да се поддържа точно времето в дългите морски пътешествия при различни условия на температура, налягане и влажност. Много учени, включително Нютон и Хюйгенс, са се съмнявали, че такъв часовник може да се създаде и са залагали на астрономическите наблюдения. Въпреки това, като имате такъв часовник, може да го сверите в 12:00 на обяд в Лондон в началото на пътешествието и да определите колко далеч от Лондон е текущото местоположение, независимо от разстоянието. Например, ако часовникът покаже, че е полунощ в Лондон, а местното време е обяд, тогава точното местоположение е в противоположната точка на Земята или 180 °.

Това се дължи на факта, че Земята непрекъснато се върти и по този начин да се знае точното време в момента на измерването на позицията на Слънцето е необходимо за определяне на положението на съда. Тази информация се използва за последващите посещения на тези места при пътешествия на дълги и средни разстояния. При такива пътувания постепенното натрупване на грешки от минали измервания често води до корабокрушения и неточно картографиране на новооткритите острови и континентални брегове. Предотвратяването на такива инциденти е било от решаващо значение в епоха, когато търговията и корабоплаването са били във възход по целия свят поради развитието на технологиите и геополитическата обстановка.

Първоначално цената на тези хронометри е била доста висока (приблизително 30% от цената на кораба). С течение на времето обаче разходите намаляват между 25 и 100 лири (заплатата за квалифициран работник за половин година до две години ) в началото на 19 век.

Харисън получава 23 065 паунда от английския парламент за работата си върху хронометрите. Той стана еквивалент на съвременен мултимилионер от Силициевата долина (като Илън Мъск например) в последното десетилетие от живота си.

През 2008 г. в Кеймбридж Стивън Хокинг представи часовник, посветен на паметта на Джон Харисън. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !