Джурасик свят: Рухналото кралство: Голямото разминаване на наука и филм (видео)

Внимание: спойлери!

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юни 2018 в 00:00 12171 0

Истинският глас на T. rex от Джурасик Свят: Рухналото кралство вероятно е бил много по-малко драматичен от този лъвски рев.

Динозаврите се завърнаха отново на големия екран в "Джурасик свят: Рухналото кралство". Много неща се промениха през 25-те години, откакто излезе първият филм "Джурасик парк" (1993), който възкреси отдавна изчезналите динозаври.

От една страна, технологията на компютърно генерираните изображения и 3D модели се е усъвършенствала неимоверно, което позволява на режисьорите да създадат динозаври, които са още по-реалистични и детайлни, отколкото преди.

През последните десетилетия и палеонтологията направи значителен напредък, представяйки интересни нови подробности за биологията и поведението на динозаврите. Но за съжаление в новия филм "Джурасик Свят" за разлика от компютърната графика, на която се отдава първостепенно значение, представите за динозаврите са замръзнали на ниво 1993 година, подчертава Live Science.

Нещо повече - заради зрелището вместо реално съществували динозаври се показват химери, с единствената цел да ядат статисти. 

Дребни стари грехове

Самата идея за възкресяване на изчезнали животни от кръвта, останала в телцата на комарите, паднали в смола, е, разбира се, предположение. Никой не може да бъде възкресен по този начин. Но в научната фантастика такива предположения са допустими и дори необходими. Първите два оригинални филма съответстват на текущите в момента научни идеи за динозаврите. Разбира се, не без недостатъци. Например, дилофосаурът (Dilophosaurus) сериозно е смален по размер и дори получава яка като плащеносен гущер. А велосирапторите, напротив, сериозно са увеличени по размер.

Дилофозавърът от първия филм

велосирапторът от първия филм

Трябва да се има предвид, че Майкъл Крайтън е описал в книгите си не велосирапторите от Монголия, а дейнонихите (Deinonychus) от Монтана - и двата вида са ходещи на два крака месоядни динозаври и са в една обща група, наречена дромеозавриди (Dromaeosauridae).

Сравнение на размерите на човек, велосираптор, дейноних и ютараптор

"Без пера!"

Очевидна липса във всички филми от поредицата са перата.

Все пак до края на 1990 г. не е имало фосилизирани доказателства за наличието на пера на динозаври, така че създателите на филма могат да бъдат извинени за липсата им в първия филм през 1993 г. А през 2001 г. технологиите все още не позволяваха да бъде правдоподобно показана перушина.

Но по времето на "Джурасик Свят" (2015) в палеонтологията има вече отдавна консенсус, че перата са били утвърден аксесоар за дромеозавридите.

Една находка на Microraptor дори е със запазени перата, които са били лъскаво черни с отблясъци на иридесценция (оптично явление, при което цветът се променя в зависимост от зрителния ъгъл).

Микрорапторът е живял преди 130 милиона години на територията на днешен североизточен Китай и е бил покрит с лъскави черни пера и ирисценция. Кредит: Jason Brougham/jasonbrougham.com

Всъщност стотици вкаменелости, открити през 2014 г., показаха, че тревопасните птицетазови (Ornithischia) - динозаври, които не са тясно свързани с птиците, също са имали пера, намеквайки, че перата са били много по-разпространени сред динозаврите, отколкото се предполагаше.

Въпреки това, режисьорът на "Джурасик Свят" Колин Тревороу разби надеждите за пернати динозаври, още докато филмът все още бе в процес на създаване, като през 2013 г. пусна туит "без пера".

Директивата на Тревороу остава и в "Джурасик Свят: Рухналото кралство" - динозаврите и в този филм са гладки и люспести, както  през 1993 г., въпреки изобилието от доказателства, че динозаврите са били пернати.

Но затова пък създателите на филма надариха рапторите с нереални когнитивни способности. Птеранодоните пък успяват да вдигнат хора във въздуха всички закони на физиката.

Рев или ръмжене?

Когато Тиранозавър Рекс си отвори устата в новия филм, земята потреперва.

Но дали наистина така е звучал T. rex ?

Меките тъкани обикновено се унищожават, преди да се фосилизират, така че има малко доказателства за анатомичните структури, които биха могли да помогнат на палеонтолозите да възстановят истинските звуци, издавани от изчезналите динозаври.

Чуйте как реве като лъв T. rex от филма "Джурасик Свят: Рухналото кралство".

Във филма обаче гласът на Т. rex  прилича на лъвски рев. Малко вероятно е динозаврите да са звучали като бозайниците, по-скоро са издавали звуци подобни на тези на птиците или влечугите, към които те са по-тясно свързани. Всъщност, някои динозаври може да са произвеждали нискочестотни буботещи звуци като крокодилите, според проучване, публикувано през октомври 2016 г. в списание Nature.

А какво да кажем за близката връзка между велосиратор на име Блу и изследователя на динозаврите Оуън Грейди (Крис Прат)? Досега не са намерени доказателства за междувидови съюзи между динозаври и други животни. Но учените откриват удивителни следи за социалното поведение на динозаврите, запазени във вкаменелостите, които показват, че динозаврите пазят яйцата си, живеят в семейни групи и дори изпълняват брачни танци, като мъжките стържат с нокти скалите, за да впечатлят женските.

Без съмнение да се видят живи динозаври на големия екран е вълнуващо и филмът "Джурасик Свят: Рухналото кралство" напомня на публиката, че тези невероятни същества някога са бродили по земята. Но науката днес знае повече за динозаврите, откакто се появи филмовата поредица и ще продължи да трупа знания. Така че е крайно време и представата за динозаврите във филмите "Джурасик свят" да са в крак с напредъка на палеонтологията.

За съжаление идеите на създателите на филма са се "фосилизирали" в началото на 90-те години.

А ако обичате динозаврите и палеонтологията, по-добре прегледайте първите два оригинални филма или прочетете романите на Майкъл Крайтън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !