ЕКА направи извънземни тухли чрез 3D принтер (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 08 май 2017 в 10:10 5503 0

Снимка: ЕКА

Тухли, направени на 3D-принтер от симулиран прах от Луната и с използване на концентрирана слънчева светлина, произведе Европейската космическа агенция (ЕКА).

Тухлите се оказват здрави колкото гипс.

Проектът показва по какъв начин космическите колонизатори един ден могат да използват подобен метод, за да строят колонии на Марс.

Бъдещите пътешественици до Луната и Марс биха могли да използват местни ресурси, за да изградят своите сгради. Наскоро учени от Университета на Калифорния Сан Диего, спонсорирани от НАСА, създадоха суперздрави тухли със симулиран прах от Марс. Сега инженерите на ЕКА постигнаха успех при използването на прах с подобен състав и размери на зърната като материал от Луната.

"Взехме симулиран лунен материал и го сготвихме в слънчева пещ", обяснява инженерът Адвенит Макая (Advenit Makaya), който ръководи проекта на ЕКА. "Това беше направено върху триизмерен принтер, да се сготвят последователни 0,1 мм пластове лунен прах на 1000°C. Създаваме тухла 20х10х3 см за около пет часа", добавя Макая.

Източник: ESA

Слънчевата пещ се намира в германския авиокосмически център DLR в Кьолн, където наскоро създадоха най-голямото в света изкуствено слънце. Пещта има два работещи уреда. Като основа служат 147 извити огледала, които  фокусират слънчевата светлина върху лъч с висока температура, за да се стопят зрънцата на почвата. Метеорологичните условия в Северна Европа обаче, не винаги са подходящи за целта, затова слънцето понякога бива симулирано чрез лъчи от ксенонови лампи, които обикновено се намират в кинопроекторите.

Снимки: DLR 

Произведените тухли са еквивалентни по здравина на гипса и ще преминат през подробни механични тестове. Някои от тухлите са показали раздробяване по краищата, съобщава Адвенит, тъй като краищата се охлаждат по-бързо от центъра. "В момента проучваме как да се справим с този ефект, вероятно чрез увеличаване на скоростта на принтиране, за да се акумулира по-малко топлина вътре в тухлата", коментира ученият.

"Засега този проект е доказателство на концепция, което показва, че подобни методи на лунни строежи са напълно осъществими", добавя Адвенит.

Снимка: ЕКА

Програмата на Европейския съюз Horizon 2020 финансира проект RegoLight, насочен към разработването на технология за триизмерно принтиране на лунен реголит или "онзи слой от прах, почва и счупени камъни върху лунната повърхност". Адвенит отбелязва, че настоящият проект е проведен при нормални атмосферни условия, но RegoLight ще се опита да принтира лунен прах при екстремално висока температура и условия на вакуум, каквито има на Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !