22 септември 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ЕС планира да отвори за свободен постъп всички научни материали в Европа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 май 2016 в 10:16 49760
Заседанието на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел тази седмица. Снимка: EU Competitiveness Council

В драматично изявление на последното заседание в Брюксел, европейските лидери призовават за "незабавен" свободен достъп до всички научни трудове до 2020 г., съобщи онлайн изданието Science.

Решението за предоставяне на публичен достъп за всеки на всички европейски научни материали до 2020 г. е прието на проведена в Брюксел двудневна среща на Европейския съюз.

Инициативата за това решение идва от правителството на Холандия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

"Времето за разговорите за "свободен достъп" е вече минало, сега имаме намерение да го приложим на практика," - заяви държавният секретар по въпросите на образованието, културата и науката Сандърr Декер.

Решението е част от по-широк набор от препоръки в подкрепа на Open Science, концепция, която включва и по-добро съхраняване и достъп до данните от научните изследвания. 

Бавният преход към отворен достъп (open access - OA) през последните 15 години кара някои да смятат целта за нереалистична. Дори и Холандия, което се счита за OA лидер в Европа, доскоро имаше за официална цел да постигне пълен свободен достъп за холандските научни статии само от 2024 г. 

Изявлението на Съвета е леко неясно по въпроса как точно трябва да се осъществи това до 2020 г. В него се призовава за "незабавенж"ОА", без ограничения или с възможно най-малки ограничения".

Основната причина за тези мерки е все по-високата цена на научните списания и абонамента им. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Открит е теч на амоняк в МКС
21 септември 2020 в 08:58
Открит е теч на амоняк в МКС
Открит е теч на амоняк в МКС
21 септември 2020 в 08:58
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.