ЕС планира да отвори за свободен постъп всички научни материали в Европа

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 май 2016 в 10:16 5600 0

Кредит EU Competitiveness Council

Заседанието на Съвета по конкурентоспособност в Брюксел тази седмица.

В драматично изявление на последното заседание в Брюксел, европейските лидери призовават за "незабавен" свободен достъп до всички научни трудове до 2020 г., съобщи онлайн изданието Science.

Решението за предоставяне на публичен достъп за всеки на всички европейски научни материали до 2020 г. е прието на проведена в Брюксел двудневна среща на Европейския съюз.

Инициативата за това решение идва от правителството на Холандия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

"Времето за разговорите за "свободен достъп" е вече минало, сега имаме намерение да го приложим на практика," - заяви държавният секретар по въпросите на образованието, културата и науката Сандърr Декер.

Решението е част от по-широк набор от препоръки в подкрепа на Open Science, концепция, която включва и по-добро съхраняване и достъп до данните от научните изследвания. 

Бавният преход към отворен достъп (open access - OA) през последните 15 години кара някои да смятат целта за нереалистична. Дори и Холандия, което се счита за OA лидер в Европа, доскоро имаше за официална цел да постигне пълен свободен достъп за холандските научни статии само от 2024 г. 

Изявлението на Съвета е леко неясно по въпроса как точно трябва да се осъществи това до 2020 г. В него се призовава за "незабавенж"ОА", без ограничения или с възможно най-малки ограничения".

Основната причина за тези мерки е все по-високата цена на научните списания и абонамента им. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !