14 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Един кит струва колкото хиляди дървета в борбата с промените на климата

Доклад на МВФ: Китовете са решението на промените на климата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 ноември 2019 в 09:09 62210

Ако искаме да спрем или дори обърнем глобалното затопляне, трябва да намерим начин да извлечем въглеродния диоксид от атмосферата.

И увеличаването на броя на китовете на Земята може би е най-добрият ни вариант.

В публикуван наскоро доклад на Международния валутен фонд, озаглавен „Решението на природата за изменението на климата“, изследователите пресметнаха и откриха, че един кит усвоява средно 33 тона въглероден диоксид през целия си живот, а когато умрат този въглерод, уловен от земната атмосфера, потъва на дъното на океана.

"Природата е имала милиони години, за да усъвършенства технологията си за улавянето на въглерода от китовете", пишат авторите. "Всичко, което трябва да направим, е да не унищожаваме китовете."

През февруари екологът Томас Кроутер (Thomas Crowther) заяви, че дърветата са „най-мощното ни оръжие в борбата срещу изменението на климата.“ И оттогава няколко кампании за засаждане на дървета, които се похвалиха с такива високопоставени поддръжници като Илън Мъск, набраха скорост по целия свят. Всъщност обаче най-мащабната инициатива за засаждане в Африка повдига доста съмнения за ползата и ефективността си. (вж "Великата зелена африканска стена: Проблемът с безразборното залесяване")

Според авторите на доклада на МВФ потенциалът на китовете да абсорбират въглерод далеч надвишава този на дърветата. Те откриха, че едно дърво може да улавя само 48 килограма CO2 годишно, което означава, дори ако дървото живее сто години, то все пак ще усвои само 2,4 тона въглерод в сравнение с абсорбираните 33 тона ор един кит.

Китовете правят повече от просто улавяне на въглерод в телата си. Те също така произвеждат отпадъци, с които се храни фитопланктонът - и изследователите смятат, че тези микроскопични същества улавят 40 процента от целия произведен въглероден диоксид.

Поради тази причина авторите на доклада на МВФ смятат, че запазването на китовете трябва да бъде първостепенна задача в програмата за глобалния климат.

"Когато става въпрос за спасяването на планетата", заключават те, "един кит струва колкото хиляди дървета."

Източник:

Един кит струва хиляди дървета в борбата с климата, се казва в нов доклад, TIME

Report: Whales Are “Nature’s Solution to Climate Change”, futurism


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.