Един неуловим разпад на Хигс бозона бе наблюдаван най-сетне

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 август 2018 в 14:25 8865 0

Два експеримента в Големия адронен колайдер откриват доказателства за разпода на Хигс бозона на два дънни кварка (представени от сините конуси в тези визуализации на данни от такова събитие, регистрирани от детектора ATLAS).

Физиците от ЦЕРН регистрираха разпада на елементарните частици на полето на Хигс в два дънни кварка - екзотични, краткотрайни частици, които често се появяват след сблъсъци с високоенергийски частици, съобщава ScienceNews.

Неуловимият процес най-сетне бе наблюдаван шест години след първоначалното откритие на "божествения" Хигс от физици, работещи при Големия адронен колайдер (LHC) в ЦЕРН, Женева. Изследователи от два експеримента на LHC, ATLAS и CMS, съобщиха резултатите си едновременно на семинар, проведен в ЦЕРН на 28 август.

Учените не откриват Хигс бозона директно. Вместо това те регистрират отломките, произведени, когато Хигс се разпада на по-малко масивни частици. Бозонът на Хигс се очаква да се разпадне до два дънни кварка при повече от половината от случаите. Но учените досега не успяваха да разгадаят процеса, защото други механизми могат да произвеждат дънни кварки и да наподобят разпада на Хигс. Учените вече са наблюдавали, че Хигс бозонът се разпада на други видове частици, включително частиците светлина, фотоните, процес, който има по-малко проблеми с имитаторите на Хигс.

С откриването на бозона на Хигс през 2012 г. физиците попълниха последното липсващо парче от Стандартния модел, теорията за основните съставки на материята. Но физиците имат още какво да научат за поведението на Хигс.

Стандартният модел прави прогнози за това колко често Хигс трябва да се разпадне в различни типове частици. Дънните кварки са един от шестте типа кварки в Стандартния модел, всеки от които има различни свойства като масата и електрическия заряд. Докато най-леките кварки съставят често срещани частици като протони и неутрони, дънните кварки са относително тежки и редки.

СимволНазваниеЗарядМаса
българскианглийски
Първо поколение
d Долен down 1/3 ~ 5 MeV/c²
u Горен up +2/3 ~ 3 MeV/c²
Второ поколение
s Странен strange 1/3 95 ± 25 MeV/c²
c Чаровен charm (charmed) +2/3 1,8 GeV/c²
Трето поколение
b Дънен beauty (bottom) 1/3 4,5 GeV/c²
t Върховен truth (top) +2/3 171 GeV/c²

Физиците искат да измерят различните начини, по които се разлага бозонът на Хигс, за да видят дали стойностите съответстват на очакванията. Ако не, това може да означава, че нещо не е наред с теорията.

Но новите резултати отново подкрепят Стандартния модел.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !