Един нов поглед към Юпитер: Първи научни резултати от мисията на Juno (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 15:09 5426 0

Кредит NASA / JPL-Caltech / SWRI

Южните сияния на Юпитер.

Екипът на Juno разказа на пресконференцията на НАСА за първите научни резултати, получени от апарата за времето, прекарано в орбитата на Юпитер.

Учените разказаха за необичайното поведение на облачните пояси на газовия гигант и първите измервания на магнитното поле на планетата. Оказа се, че то е 10 пъти по-мощно от най-мощните природни магнитни полета, открити на Земята.

Апаратът предаде първите цялостни образи на полярните сияния около Южния полюс и поредица от нови снимки на планетата, направени от JunoCam - включително първите снимки на пръстените на Юпитер "отвътре".


Пръстените на Юпитер са много по-малки от тези на съседа му в Слънчевата система - Сатурн. Най-ярката звезда над пръстена е Бетелгейзе в съзвездието Орион. Източник: NASA / JPL-Caltech / SwRI

Juno достигна Юпитер на 4-ти юли 2016. Основната мисия на апарата е анализът на магнитното поле и атмосферата на газовия гигант. Освен това, учените се надяват да разберат как се е образувал Юпитер стана и каква е структурата на "горещите точки", кладенците без облаци, през които може да видят по-ниските слоеве на атмосферата на планетата.

Композитна снимка на южния полюс на Юпитер(натиснете за по-голямо изображение). Източник: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles

Juno направи за първи път снимки на полюсите на Юпитер. Оказа се, че състоянието на атмосферата там е много по-различно от останалата част на планетата - близо до полюсите има огромен брой циклони и антициклони по размер сравними със Земята. Освен това Северният и Южният полюс изглеждат много различно един от друг. Учените се опитват да разберат причините за това сложно динамично поведение.

Облаците на Юпитер. Източник: NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

Колаж от 14 фотографии на Юпитер с висока резолюция (натиснете за по-голямо изображение). Източник: NASA/SWRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran

Благодарение на микровълновия радиометър на борда на Juno може да погледнем дълбоко в атмосферата на планетата.

Данните сочат, че екваториалните облачни пояси на Юпитер практически не се променят до дълбочина от няколко километра. Поясът, който се намира на по-високите географски ширини, с дълбочината променят своето състояние.

Анимация, показваща еволюцията на полярните сияния на Юпитер в УВ-диапазонта. Показан е периода от 13:40 до 15:40 UTC 02 февруари 2017.

Магнитометрите на Juno ще позволят да се оцени индукцията на магнитното поле на планетата. По-рано се знаеше, че Юпитер притежава най-силното магнитно поле в Слънчевата система, за което говори яркостта на неговите полярни сияния. Нови данни потвърждават това и дори надминават теоретичните оценки. Според изследователите индукцията му достига 7,76 гауса повече от 10 пъти е по-силна естественото поле на земята. 

Сега апаратът се намира на удължена орбита като Juno прави една обиколка около планетата за 53 дни. Според първоначалния план на мисията през септември 2016 г. сондата ще промени орбитата си и ще намали периода на обиколка до две седмици.

Прочетете повече за загадките, които учените се надяват да разкрие Juno може да прочете в "Тайният живот на Юпитер - какво ще търси Juno" и "5 неща, които трябва да знаете за мисията до Юпитер Juno".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !