Един вид риба премина теста на огледалото за самосъзнание

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 август 2018 в 14:11 7658 0

Кредит Akvarist

Малката тропическа риба, Labroides dimidiatusе, вид лъчеперка, се присъедини към клуба на няколкото сравнително интелигентни животни - маймуни, делфини, слонове и врани - преминали теста, който показва дали даден индивид може да се разпознае в огледало. Това е класически тест за определяне на наличието на самосъзнание.

Изследването е публикувано в архива за статии bioRxiv.

Огледалният тест за самосъзнание (MSR) е приложен върху млади шимпанзета в началото на 70-те години от психолога Гордън Галъп (Gordon Gallup).

Групата от млади маймуни, които никога преди не са виждали огледало, първоначално приемат отраженията си като заплаха. След известно време тяхното поведение се променя, показвайки, че осъзнават, че образът е от собственото им тяло, като започват да използват отраженията си, за да се погрижат за тялото си и да го изучават сами.

Предположението е, че тази промяна в поведението отразява някакво самосъзнание - мисловен модел на собственото тяло, различен от това на другите - приятели, врагове или други неща от околната среда.

През годините в списъка са добавени други интелигентни животни - от слонове и делфини до врани и гълъби. Човекът обикновено придобива тази способност на около 18-месечна възраст.

Labroides dimidiatus

Сега екип изследователи от Япония, Германия и Швейцария проучват дали могат да се намерят по-конкретни доказателства за друг вид животни, които имат самосъзнание, далеч от типичните интелигентни разновидности на бозайници и птици.

Това не е лесно да се направи. Златният стандарт разчита животното да реагира по необичаен начин на нова характеристика на тялото си, използвайки огледалото.

Например, ако на челото ви се добави петно, нормално е да погледнете в огледалото и да се опитате да го изтриете с ръка. Това показва, че знаете, че лицето в огледалото е вашето.

Това изисква да имате необходимото зрение, за да видите белега. Това също така изисква да знаете, че това е необичайно и да имате възможно да го посочите.

Така екипът се спря на рибките Labroides dimidiatus като потенциален кандидат за рибешко самосъзнание. Тя е известна със способността си да открива паразити по други риби и да ги почиства с устата си.

Убедени, че обектът им ще може да види необичайно място и да реагира на него, екипът постави 10 риби в отделни контейнери с лично огледало.

В началото рибките реагираха както правят обикновено териториалните животни - нападат като погрешно решават, че виждат непознат на своя територия.

Но това поведение скоро се променя в малко по-приятелско. В продължение на дни рибата изпълнява танц, странно поведение за типично уединен вид.

След това изследователите зацапаха с цветен гел главите на осем от рибките, поставяйки го така, че да го виждат само в огледалото.

Всички, освен една от рибите, остават значително по-дълго време на места, където гелът е видим в отражението им.

Забелязвайки страничните маркери, рибките търкат телата си в различни предмети, опитвайки се да премахнат предполагаемия паразит. Когато петното е поставено на главата или под устата, някои риби прекарват пред огледалото дълго време в необичайни за тях позиции, гледайки петната, а след това търкат изцапаните области по същия начин, както със страничните маркери.

Схематично изображение на поведението на рибите / ©bioRxiv

Но не всеки е убеден, че това е положително доказателство за самосъзнание. Учените не дават точна оценка на поведението на рибата, оставяйки място за дебат.

Според New Scientist, авторът на теста Гордън Галъп е скептичен и е възможно рибките да са решили, че петната са паразити върху кожата на други риби, а не на белези върху собствените им тела.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !