Единична доза от ваксината на Pfizer е 90 % ефективна след 21 дена

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2021 в 10:29 5777 0

Кредит: U.S. Centers for Disease Control and Prevention Morbidity and Mortality Weekly Report.

Една доза от ваксината на Pfizer осигурява много висока защита от COVID-19 след 21 дни - без допълнителна доза в препоръчаната времева рамка, според ново проучване от Университета на Източна Англия.

Изследователите разглеждат данни от Израел, където протича масова ваксинация. 

Те откриха, че ваксината на Pfizer става 90% ефективна след 21 дена, което подкрепя плановете на Великобритания да забавят времето за втората доза инжектиране.

Но учените предупреждават, че рискът от заразяване на хората се е удвоил през първите осем дни след ваксинацията - вероятно защото хората стават по-малко предпазливи.

Поради бързата реакция на това изследване, то все още не е рецензирано, а е публикувано в medRxiv, сървър за препринти. 

„Втора доза от ваксината на Pfizer обикновено се дава 21 дена или повече след първата, за да се допълни и удължи ефектът на първата доза, заявява водещият изследовател и експерт по COVID-19 проф. Пол Хънтър (Paul Hunter) от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия.

„Но тук, във Великобритания, бе взето решение да се отложи времето за второто инжектиране до 12 седмици след първото.

„Логиката зад това е да се защитят повече хора по-рано и така да се намали общият брой на тежки инфекции, хоспитализации и смъртни случаи.

"Но това решение предизвика критики от някои страни, отчасти поради убеждението, че една инжекция може да не даде адекватен имунитет.

"Неотдавна нерецензирана статия за предпечат, базирана на опита на Израел, разгледа данни от 500 000 души, които са получили ваксината на Pfizer, съобщава, че една доза може да не осигури адекватна защита.

"Но видяхме редица недостатъци в това как са разгледани данните, включително факта, че не са се опитали да оценят ефективността на ваксината от 18-ия ден нататък. Това би дало по-добра индикация за ефективността на единична доза от ваксината, ако втората доза се забави с до 12 седмици".

Изследователският екип се зае да оцени ефективността на ваксината на Pfizer след еднократна доза - чрез повторен анализ на реалните резултати от Израел.

Учените използват данните, за да видят как израелската програма за ваксинация влияе върху броя на случаите и оценяват ефективността на ваксината с течение на времето.

Изследователите откриват, че след първоначалната ваксинация броят на случаите се увеличава в продължение на 8 дни, преди да спадне до ниски нива до 21 ден.

„Изненадващо е, че ежедневната честота на случаите се увеличава значително след ваксинацията до около осмия ден - има приблизително удвояване. Не знаем защо се появява този първоначален скок на риска от инфекция, но това може да е свързано с поведението на хората, които стават по-малко предпазливи веднага след инжектирането, обяснява проф. Хънтър. 

"Установихме, че ефективността на ваксината все още е почти нулева до около 14 дни след ваксинирането. Но след 14-ия ден имунитетът се повишава постепенно ден след ден до около 90 % на 21-ия ден и след това не се подобрява повече като наблюдаваното подобрение е преди втората инжекция.

„Това показва, че една доза ваксина осигурява силна защита, макар да са нужни 21 дена, за да се постигне това.

„И подкрепя политиката на Великобритания за удължаване на интервала между дозите, като показва, че една доза може да осигури високо ниво на защита.

"Въпреки че не знаем колко дълго ще продължи този имунитет след 21-ия ден без втора инжекция, едва ли ще видим сериозен спад през следващите девет седмици", добавя професорът.

Справка:  Estimating the effectiveness of the Pfizer COVID-19 BNT162b2 vaccine after a single dose. A reanalysis of a study of 'real-world' vaccination outcomes from Israel, doi.org/10.1101/2021.02.01.21250957 , www.medrxiv.org/content/10.110 … 021.02.01.21250957v1

Източник: Single Pfizer shot 90 percent effective after 21 days: study, University of East Anglia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !