Единственият в света диамант - матрьошка е намерен Сибир

Подобно на руската кукла, един диамант е вътре в друг

Ваня Милева Последна промяна на 10 октомври 2019 в 10:03 8128 0

Кредит ALROSA

Единственият в света диамант в диамант, открит в Република Саха.

Уникалният диамант, наречен "Диамант - матрьошка" като емблематичните руски кукли, бе открит наскоро в мина в република Саха в Сибир от руската минна компания ALROSA.

„Доколкото знаем, не са намирани други такива диаманти в историята на световния диамантен добив. Това наистина е уникално творение на природата, още повече, че природата не обича празнотата. Обикновено някои минерали се заменят с други, без да се образуват кухини“, коментира Олег Ковалчук от ALROSA.

По-големият скъпоценен камък е само 0,62 карата с размери 4,8 х 4,9 х 2,8 мм.

Вътрешният малък вложен диамант е с приблизително тегло 0,02 карата и размери 1,9 × 2,1 × 0,6 мм.

Изключителната находка може да се види на рентгенова снимка. Както можете да видите в GIF-а по-долу, вътрешният диамант е напълно откъснат и свободно се движи във вътрешната кухина в другия диамант.

Уникалният диамант е намерен при сортиране на скъпоценни камъни в диамантената столица на Русия Якутск, но находката е от рудник Нюрба в република Саха, известна също като Якутия.

Мина Нюрбинская.  Снимка: ALROSA, The Siberian Times

Според съобщението на Siberian Times, ALROSA планира да изпрати диаманта матрьошка в Гемологичния институт на Америка за допълнителен анализ.

„Интересно е да се разбере как се е формирало въздушното пространство между вътрешния и външния диамант“, коментира Ковалчук.

„Има две основни хипотези: според първата минерал от мантията улавя диаманта по време на растежа му, а по-късно той се разтваря на земната повърхност. 

Според втората - в резултат на ултрабързия растеж вътре в диаманта се е образувал слой от пореста поликристална диамантена субстанция, която впоследствие се разтваря от по-агресивни процеси в мантията. Заради наличието на разтворената зона, диамантът започва да се движи свободно вътре в другия на принципа на вложените една в друга кукли".

Плата с диаманти от така наречената съкровищница на Якутия - огромен свод със злато, диаманти и други скъпоценни камъни, добивани в републиката. Снимки: ALROSA, The Siberian Times

Доста диаманти съдържат други малки кристали или следи от минерали. Обикновено тези характеристики се считат за недостатъци, тъй като правят диаманта несъвършен. Според научния анализ на ALROSA обаче вътрешният кристале друг диамант, а не примес.

Като се има предвид тяхната уникалност, тези характеристики могат да направят диаманта само още по-скъп, въпреки че няма подробности колко може да струва уникалният скъпоценен камък.

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki

Анализът също показа, че диамантът може да е на възраст над 800 милиона години. Това е изненадващо, защото е твърде млад за диамант, тъй като повечето естествени диаманти са на възраст между 1 милиард и 3,5 милиарда години. 

Диамантите се образуват стотици километри под повърхността, където въглеродът е изложен на интензивна топлина и високо налягане. Кимбърлитовите тръби извеждат скъпоценните камъни до повърхността по време вулкански изригвания, понякога дори по-бързо от скоростта на звука. Но тези тръби са рядкост в природата.

Източник:

The worlds only matryoshka diamonds unearthed in Siberia, Siberian Times

A Diamond Inside Another Diamond Has Been Found In Siberia, IFLSciencе

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !