Една малка стъпка за човека... за да си изхвърли боклука

Първата снимка, която Нийл Армстронг прави на Луната бе с торба с човешки екскременти

Ваня Милева Последна промяна на 21 юли 2022 в 00:00 12088 0

Снимка каталожен номер AS11-40-5850.

Кредит NASA

Снимка каталожен номер AS11-40-5850.

Преди малко повече от половин век човечеството за първи път си изхвърля боклука на друго небесно тяло.

Историята на мисията Аполо е героична, изпълнена с вълнуващи моменти, технически трудности и запомнящи се изявления. Но героите също са хора от плът и кръв и също трябва да изпълняват физиологичните си нужди от време на време.

Приблизително пет минути преди Армстронг да направи първата си историческа стъпка, той и Олдрин се заемат с малко домакинска работа, позната на повечето мъже. Олдрин подава на Армстронг бяла торба, известна като Jettison Bag ("джетисън" - изхвърляне на част от превозвания товар в морето за облекчаване на кораба). Тя е пълна с неща, от които астронавтите вече не се нуждаят - от опаковки за храна до контейнери с човешки екскременти.

Армстронг пуска торбата на повърхността на новото човешко завоевание - Луната и по-късно я изритва под лунния модул, за да не му пречи. Подобно на боклука, който изхвърляме на Земята, той не изчезва магически.

На първата снимка, която Нийл Армстронг направи по време на историческата си лунна разходка, торбата с боклук бе на видно място.

Виждате я на снимката по-горе (каталожен номер AS11-40-5850) и това наистина се оказва първата снимка, която Нийл Армстронг прави със своята камера Hasselblad на Луната - торба с екскременти в краката на лунния модул.

Тук можете да видите всички 122 снимки, които Армстронг е направил по време на краткия си престой на Луната и както можете да видите и че #AS11-40-5850 е първата снимка от поредицата.

Забавно е да си помислим, че торбата с л...а е била там преди първия човек на Луната. 

Бъдещите извънземни археолози може да намерят артефакти много по-ценни от нашите стари космически сонди и златни плочи с послания и "Излел е.." - те ще намерят нашия боклук. Вглеждайки се в това, което сме изхвърлили, те могат да получат много по-точна представа за нашия вид.

Източници:

Архив на НАСА 

How Apollo Astronauts Took Out the Trash, Popular Mechanics

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !