Ефективността на Спутник-V според резултатите от ваксинацията е 97,6%

Ваня Милева Последна промяна на 20 април 2021 в 09:37 3737 0

Ампули с ваксината. Кредит: РИА Новости, Евгений Биятов

Разработчиците на руската ваксина Спутник-V решават да преизчислят данните за нейната ефективност и получават 91,6%.

Това число е достигнато след анализ на данните на 3,8 милиона руснаци, ваксинирани от началото на декември миналата година, когато започна ваксинацията, до края на март 2021 година.

"Заболеваемостта, започвайки от 35-ия ден от датата на първата доза, е само 0,027%", уточняват от Руският фонд за директни инвестиции (ангажиран с разпространението на Спутник-V). В същото време заболеваемостта на Covid-19 сред руснаците, които не са били ваксинирани за същия период, е 1,1%.

Формулата, по която е изчислена ефективността на ваксината след ваксинация на популацията. Кредит: RDIF


„Реалната ефективност на ваксината "Спутник-V" може да е дори по-висока от резултатите от нашия анализ, тъй като данните на системата за регистрация на пациенти позволяват времева разлика между вземането на проби (действителната дата на заболяването) и диагнозата. Така Спутникk-V за пореден път потвърждава своята висока ефективност в превенцията на коронавирусна инфекция“, добавя Александър Гинцбург, ръководител на центъра „Гамалея“.

Авторите на статията в naked-science.ru отбелязват, че 35-те дни от момента на първата ваксинация, след които се сравнява ефективността на ваксината, е много повече от 21 дни в резултатите от третата фаза на клиничните изпитания върху доброволците.

От изданието се съмняват в данните на производителя - процентът заболеваемост на неваксинираната популация (1,1%), взет предвид във формулата за изчисляване на ефективността, не отразява рекордната излишна смъртност, регистрирана в Русия. Съдейки по него, властите не успяха да проследят значителна част от руснаците, заразени с коронавирус (миналата година в Русия загиват около 300 хиляди души повече, отколкото през 2019 г.).

Тоест новите данни за ефективността могат да се окажат под въпрос.

През следващия месец RDIF и Центъра "Гамалея" обещават да представят по-пълна информация в рецензирано списание (резултатите от последната част от тестовете върху доброволци бяха публикувани в The Lancet).

ИзточникЭффективность «Спутника-V» по результатам вакцинации оценили в 97,6%, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !