04 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ефективността на Спутник-V според резултатите от ваксинацията е 97,6%

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 април 2021 в 09:37 29200
Ампули с ваксината. Кредит: РИА Новости, Евгений Биятов

Разработчиците на руската ваксина Спутник-V решават да преизчислят данните за нейната ефективност и получават 91,6%.

Това число е достигнато след анализ на данните на 3,8 милиона руснаци, ваксинирани от началото на декември миналата година, когато започна ваксинацията, до края на март 2021 година.

"Заболеваемостта, започвайки от 35-ия ден от датата на първата доза, е само 0,027%", уточняват от Руският фонд за директни инвестиции (ангажиран с разпространението на Спутник-V). В същото време заболеваемостта на Covid-19 сред руснаците, които не са били ваксинирани за същия период, е 1,1%.

Формулата, по която е изчислена ефективността на ваксината след ваксинация на популацията. Кредит: RDIF


„Реалната ефективност на ваксината "Спутник-V" може да е дори по-висока от резултатите от нашия анализ, тъй като данните на системата за регистрация на пациенти позволяват времева разлика между вземането на проби (действителната дата на заболяването) и диагнозата. Така Спутникk-V за пореден път потвърждава своята висока ефективност в превенцията на коронавирусна инфекция“, добавя Александър Гинцбург, ръководител на центъра „Гамалея“.

Авторите на статията в naked-science.ru отбелязват, че 35-те дни от момента на първата ваксинация, след които се сравнява ефективността на ваксината, е много повече от 21 дни в резултатите от третата фаза на клиничните изпитания върху доброволците.

От изданието се съмняват в данните на производителя - процентът заболеваемост на неваксинираната популация (1,1%), взет предвид във формулата за изчисляване на ефективността, не отразява рекордната излишна смъртност, регистрирана в Русия. Съдейки по него, властите не успяха да проследят значителна част от руснаците, заразени с коронавирус (миналата година в Русия загиват около 300 хиляди души повече, отколкото през 2019 г.).

Тоест новите данни за ефективността могат да се окажат под въпрос.

През следващия месец RDIF и Центъра "Гамалея" обещават да представят по-пълна информация в рецензирано списание (резултатите от последната част от тестовете върху доброволци бяха публикувани в The Lancet).

ИзточникЭффективность «Спутника-V» по результатам вакцинации оценили в 97,6%, naked-science.ru


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.