Египет може би е завладян от хиксосите чрез бракове, а не война

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 април 2019 в 00:03 5249 0

Пристигане на хиксосите в Египет. Кредит: pinterest
Пристигане на хиксосите в Египет. Кредит: pinterest

Нови доказателства предполагат, че мистериозна чужда династия, управлявала древен Египет около век, се е възкачила не със сила, както често се е смятало, а чрез бракове, съобщават Science news. 

Хиксосите, за които се счита, че идват от Предна Азия, управляват като 15-тата египетска династия преди около 3 650 до 3540 години. Въпреки че по-късно, местните египетски фараони описват тези хора като нашественици, няма открити доказателства за битки между хиксосите и египтяните. 

Възможно е, да е имало наплив основно от жени имигранти в Тел ел-Даб'а, бившата нилска столица на хиксосите, малко преди те да завземат властта.

"Изглежда хиксосите в Египет са били елитна група, която е спечелила власт в самото общество," съобщава антропологът Кристина Стантис (Christina Stantis) от Университета Борнмут в Пуул, Англия, на годишната среща на Американската асоциация по физическа антропология.

Тя и колегата й Холгър Шутковски (Holger Schutkowski) анализират съдържанието на стронций в зъби от 71 души, открити преди това в Тел ел-Даб'а. Около половината от тях са починали няколко века преди царуването на хиксосите, а останалите по време на управлението им. Количествата измерен стронций, които се натрупват в костите при редовна консумация на местни растения и животни са географски различни, показвайки в кой регион са живели хората.

Двадесет и една от 27 жени, погребани в гробове на благородници, датирани малко преди началото на управлението на хиксосите, идват отвъд долината на Нил, обяснява Стантис. Само няколко мъже от високо потекло от този период не са местни. Такава основно женска имиграция се вписва в сценария, в който хиксоските жени се омъжват за знатни египетски мъже, пояснява тя. 

Тел ел-Даб'а продължава да привлича високопоставени чужденци по времето на династията на хиксосите. Около половината от знатните хора, както мъже, така и жени, починали през тяхното управление, са имигрирали в града. 

"Това със сигурност е бил космополитен град", категорична е Стантис. 

По-задълбочени изследвания на стронция може да определят откъде са дошли чужденците в Тел ел-Даб'а.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !