Египетски археолози откриха мумия на 3500 години (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 декември 2017 в 00:08 6586 0

Кредит National Geographic

Наскоро бе открита мумия в 3500-годишна гробница.

Египетски археолози намериха мумия в една от две неизследвани преди това гробници, съобщи в събота министерството на антиките на Египет.

Двете гробници се намират в некропола Дра Абу ел-Нага в Луксор. Гробниците са датирани от времето на 18-та династия, Новото царство, (1550-1292 г. пр.н.е.) и принадлежат на висши чиновници, които вероятно са служили тук, в древната столица Тива, сега в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, съобщи National Geographic.

Гробниците са открити през 90-те години от германския археолог Фредерика Камп. Тя обаче е стигнала до входната врата и никога не е влизала в тях, каза министерството.

Гробовете са били изследвани и номерирани от немския египтолог Фриедерике Камп-Сийфрайд (Friederike Kampp-Seyfried) през 90-те години. По това време гробницата, известна като Kampp 161 никога не е била разкривана, а гробницата, идентифицирана като Kampp 150 е разкопана само до входа й. Гробниците бяха наскоро преоткрити и разкопани от египетските археолози.

От откриването им от Камп "двете гробници са оставени недокоснати" докато не започва работа египетската археологическа мисия.

"Това е наистина изключителен ден", коментира министърът на антиките Халед ал-ал-Анани. Ал-Анани заяви, че откритията са част от усилията на министерството за насърчаване на жизнено важната за Египет туристическа индустрия, разчитаща в голяма степен на древните забележителности и която бе тежко засегната от екстремистките атаки и политически трусове след 2011 година.

Освен погребални предмети археолозите откриват "мумия увита в лен",  а "изследванията показват, че мумията може да е за висш служител или могъщ човек" по думите на министъра.

Стенопис в древноегипетската гробница, известна като Kampp 161, изобразяващ банкет, с фигури поднасящи дарове на обитателя на гробницата и съпругата му.

Детайли от 3400-годишния стенопис.

Имената на висшите служители, погребани в гробниците, остават неизвестно, тъй като все още не са намерени надписи с имената им.

Гробницата Kampp 161 е датирана по времето на царуването на Аменхотеп II или Тутмос IV , въз основа на стилистични и архитектурни сравнения с други гробници в района, което я прави на около 3400 години. Западната стена на гробницата се отличава на сложно изображение на социално събитие, вероятно банкет, с фигури поднасящи дарове на обитателя на гробницата и съпругата му. В гробницата бяха открити дървени погребални маски, останки от мебели, както и украсен ковчег.

Kampp 150 най-вероятно датира приблизително по времето на Тутмос I, един век по-рано от Kampp 161, въз основа на орнаментите, намерени в гробницата. Не е намерено име на надпис,  но много погребални печати, носещи имената на писар на име Маати и съпругата му Мохи, са намерени в двора на гробницата, може да намекват за самоличността на обитателя на гробницата. Археолозите откриват и цветни дървени статуи, погребални маски и увита в лен мумия в гробницата.

Фрагмент от погребална маска от наскоро откритата в 3500-годишната гробница в Луксор, на Западния бряг на Нил.

Снимка: Egypt Ministry of Antiquities

Дървена боядисана маска, намерена в една от гробниците. Снимка: Egypt Ministry of Antiquities

Разкопките на древни обекти в Египет се правеха по традиция от чуждестранни археологически експедиции, но фактът, че настоящото преоткриване и разкопки на гробниците се извършва от египетски археолози отразява нарастващия професионализъм и опита на местната научна общност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !