Eкспериментална ваксина срещу ХИВ е призната за ефективна

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юли 2018 в 00:29 8735 0

Кредит Pixabay

Вирусът на ХИВ.

Успешно завърши етап от клиничните изпитвания на експериментална ваксина срещу ХИВ, включващ 393 доброволци. В следващата фаза ще участват повече от две хиляди души.

Описанието и резултатите от клиничното изпитване е публикувано в списание The Lancet.

В света има около 37 милиона души заразени с вируса на имунната недостатъчност. През 2016 г. броят на новите случаи на заразяване е 1,8 милиона. Ефективна ваксина срещу ХИВ все още не съществува, независимо от значителния брой на научните изследвания в тази област, а много експерти се съмняват дали въобще е възможно да се разработи, включително поради голямото разнообразие от щамове на вируса.

За да се преодолее проблема с разнообразието на вирусните антигени, международен екип от учени разработи "мозаечна" ваксина Ad26.Mos.HIV, съдържаща различни антигени на ХИВ (gag, env и pol). При създаването й са използвани няколко щама ХИВ, за да се повиши ефективността на ваксината.

Ваксината има сравнително малко нежелани странични ефекти, но успява да предизвика необходимия имунен отговор при здрави възрастни.

Успешните резултати от фазата 1/2а на клиничните изпитания ще позволят да се продължи със следващите етапи на проучването с голям брой участници. 

Кредит: NCI

В тази фаза на тестовете между февруари 2015 г. и октомври 2015 г. приемат участие 393 души от Южна и Източна Африка, Тайланд и САЩ на възраст от 18 до 50 години, като никой от тях не е бил заразен с ХИВ. Доброволците са разпределени на случаен принцип да получат една от седемте комбинации от ваксини или плацебо и са им направени 4 ваксинации в продължение на 48 седмици.

За да се стимулира или да се "презареди" имунния отговор, всеки доброволец получава мускулна инжекция Ad26.Mos.HIV в началото на проучването и отново 12 седмици по-късно. Ваксината, съдържаща мозаечни ХИВ Env / Gag / Pol антигени, е създадена от много ХИВ вируси, доставени чрез нереплициращ се обикновен вирус Ad26. На 24-ата и 48-ата седмица на тестовете доброволците получават реваксинация с използване на различни комбинации от средства - само с протеина gp140 (част от обвивката на ХИВ), базовата ваксина Ad26.Mos.HIV с или без gp140, ваксината MVA (Modified Vaccinia Ankara) със или без същия протеин gp140.

Резултатите показват, че всички тествани схеми на ваксинация са способни да създадат анти-ХИВ имунни отговори у здрави индивиди и са добре поносими, като сходен брой локални и системни реакции са докладвани във всички групи, повечето от които са леки до умерени по тежест. 

Успоредно препаратът е тестван на 72 резус макаци като ваксината е предназначена да предпазва животните от инфекция с изкуствено създадения вирус SHIV-SF162P3 (simian-human immunodeficiency virus), съдържащ гените на ХИВ и вируса на имунодефицита на маймуните (SIV) Оказа се, че същата комбинация на Ad26.Mos.HIV с протеина gp140 предпазва от заразяване най-добре - след шесткратно въвеждане на вируса две трети от животните са останали здрави.

В момента изследователите започват продължение на клиничните изпитания във фаза 2b, за да оценят ефективността на ваксината при 2600 жени в Южна Африка, които са изложени на висок риск от заразяване.

Ваксината, разработена от международен екип учени, е насочена срещу вируса ХИВ-1, който е  - най-честият и патогенен тип на ХИВ.

Работата по ваксината бе извършена под егидата на Международната инициатива за разработването на ваксина срещу СПИН (International AIDS Vaccine Initiative), с научното и финансово участие на Националните институти по здравеопазване на САЩ и други институции и фондации.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !