Експерт се съмнява във връзката между викингите и исляма

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 октомври 2017 в 15:27 3259 0

Парчето плат, на което е може би изписано името на Аллах (отляво) и реконструкцията на символите върху него (вдясно).

Откритият колан във викингско погребение, за което се твърди, че е избродирана думата "Аллах", няма нищо общо с исляма.

Това заключение е направено от професора от средновековно ислямско изкуство и археология Стефани Мълдър (Stephennie Mulder) от Тексаския университет в Остин, съобщава The Independent.

Платът с предполагаемия арабски надпис, според изданието на Университета в Упсала, е открит по време на подготовката за изложбата в Eнчепинг. Археоложката Аника Ларсон забелязва в шарките на тъканта на думата "Аллах" и името "Али" на зетя на пророка Мохамед и един от първите четири халифи.

Стефани Мълдър смята, че археолозите, открили тъканта, са объркали стила на писмото. Предполага се, че надписът върху парчето копринена тъкан, открито във викингско погребение от 9-и и 10-и век, е направено в куфическо писмо. Това е един от видовете арабска калиграфия, разработена през VIII век. Но в Иран и Централна Азия този стил се разпространява едва през XV век.

"Дори ако този плат с квадратно куфическо писмо е стигнало до викингите от Централна Азия през 10 век, надписът все пак не може да се прочете като "Аллах". На тъканта пише "Иллах", което на арабски не означава нищо ", заяви Мълдър.

И накрая, проф. Мълдър твърди, чe доказателствата за ислямско влияние, представени от г-жа Ларсон се основават на "предположения", а "предположенията" не са "доказателства".

Трябва да се отбележи, че викингите развиват търговия с арабите. Например,  при разкопки на археологически паметници от онази епоха, често може да намерят арабски монети. Преди това археолозите никога не са намирали викингски предмети, на които да е споменат "Аллах". Учените продължават да спорят за смисъла на намерения надпис.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !