19 септември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Експерти: Престанете да плашите котките си с краставици (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 ноември 2015 в 13:18 275352
Снимка: usapost.org

Престанете да плашите котката си краставици, защото това може да създаде на вашия домашен любимец "психологически проблеми". За това предупреждават специалисти във ветеринарната област. 

Изявлението идва заради новата мода в интернет хора да плашат котките с краставици, поставени зад животните докато ядат. 

В голяма част от видеоклиповете, се виждат как собствениците на котките се промъкват зад своите домашни любимци, докато те са заети с нещо - най-често се хранят - и оставят зеления зеленчук зад тях. Когато котката се обърне и забележи неочаквания обект, тя сякаш губи ума си, скача във въздуха и бяга далече от него толкова бързо, колкото може. В някои клипове, котките наблюдават краставицата, чакайки напразно от нея да направи първия ход.

Защо котките се страхуват от зеленчуци

Напоследък масово се споделят он-лайн клипове на стреснати котки след близка среща с краставица, оставяйки ни в недоумение защо правят това.

Експертът по поведение на животните Джил Голдман (Jill Goldman) в National Geographic обяснява защо домашните любимци са толкова уплашени. 

Това са естествени реакции на страх у котките, тъй като те "обикновено не виждат краставици на пода".

Не правете това у дома: не е добра идея да изненадвате вашата котка, предупреждават експерти.

В случая плашещото за тях е не самата краставица, а това че става неочаквано. Един неочакван ананас вероятно ще бъде също толкова шокиращ, както обяснява, д-р Роджър Мъгфорд (Roger Mugford), специалист по поведението на животните пред Telegraph. "Мисля, че реакцията се дължи на това, че те неочаквано намират необичаен обект, тайно поставен, докато главите им са в купата за храна".

Възможно е също така да асоциират зеления зеленчук със змия, добавя Голдман.

"Като реакция на стреса, котката често ще се опитва да се измъкне от мястото възможно най-бързо и след това да прецени обекта от разстояние", обяснява Голдман.

Не е хубаво да се прави така

"Да се предизвиква стрес у едно животно не е нещо хубаво", казва Голдман. "Ако го правите за забавление, това е въпрос на хуманност".

Ветеринарът от клиника в Каляри Лара Чан (Lara Chan) предупреждава, че краставиците могат да причинят дълготрайни психични травми на вашия домашен любимец.

"Това, което всъщност е тревожно са дълготрайните психологически проблеми. Някои котки са доста деликатни", коментира тя за CBC.

"Това ги ужасява. Те реагират по този начин, защото са притеснени, че се случва нещо, което може да ги нарани. И това се случва в дома им, където искат да бъдат в безопасност и сигурност". И добавя: "Ако на вашата котка често показвате краставици, тя вероятно няма им обърне внимание. Ние се тревожим за тези, които никога не са виждали краставица преди". 


+ 1
- 1
Чак пък толкова да се изплащат е малко преувеличено май. Който е гледал котка знае колко са своенравни и колко трудно нещо може да им повлияе на поведението.
поп Дръвчо 20.11 2015 в 15:11 1
+ 36
- 2
Дедо поповия котарак такава дреболия като краставица няма да го впечатли. Но по подобен начин реагира като го приближат деца.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.