Експерти: електронните цигари имат роля за намаляването на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушенето

OFFNews Последна промяна на 21 април 2021 в 05:49 8225 0

Кредит Arbilis

Водещи международни и български експерти взеха участие в медиен семинар на тема „Въпроси и отговори за електронните цигари. Експертите имат думата“, организиран от „Арбилис“ в края на март.

Онлайн семинарът събра във виртуално студио водещи международни и български специалисти и представители на бизнеса и близо 100 участници от 20 държави. Модератор на събитието беше проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София.

Лекарите не препоръчват тютюнопушенето, но има една категория хора – пушачи, които не могат да се откажат и поради тази причина се търсят алтернативи като електронните цигари с цел пълен отказ от тютюнопушене, заяви проф. Георгиев.

Последните научни доказателства за вейпинг устройствата и официални становища на независими регулаторни и здравни агенции като Американската агенция по храни и лекарства FDA, Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health England), Германският институт по оценка на риска BfR, Световната здравна организация, представи Вержиния Джевелекова от Филип Морис България.

“Електронните цигари са 95% по-малко вредни от конвенционалнитецигари. Рискът за околните от изпаренията е пренебрежим спрямо цигарения дим. Хроничният риск от ракови заболявания, причинени от употреба на електронни цигари, е оценен под 0.5% в сравнение с риска от пушене. Съществува умерена увереност, че e-цигарите с никотин увеличават нивата на отказ от пушенето в сравнение с e-цигарите без никотин и в сравнение с никотин-заместващата терапия (никотинови пластири и дъвки). Не сме открили ясни доказателства за вреда, причинена от тях“, се казва в доклада на международната научна мрежа Кохрейн, която анализира данните от всички проведени научни изследвания по целия свят и публикува резултатите на база на тези метаанализи, сподели Джевелекова.

Експертите от бизнеса Димитър Гигов и Любомир Серафимов от Българската вейп асоциация представиха видовете електронни цигари и разликите между тях – отворена и затворена система, пазарната ситуация у нас, регулациите на тези продукти и необходимостта от контрол и спазване на законовите ограничения за предлагането им.

Те подчертаха, че всички направени в годините законови промени у нас защитават крайния потребител от некачествени електронни цигари с неясен произход и гарантират, че продуктите отговарят на най-високите критерии за качество и безопасност. Всички вносители и производители се регистрират в Министерството на икономиката. Списъкът е публичен и потребителите могат по всяко едно време да проверят дали дадена фирма има право да извършва подобна дейност.

Любомир Серафимов обясни повече детайли за никотиновата течност, използвана в електронните цигари:

„Никотиновата течност, също позната като „електронна течност“ (e-liquid), обикновено съдържа 5 съставки – вода, пропилен гликол, растителен глицерин, аромати и никотин. Всички съставки, освен никотина, се използват и в хранително-вкусовата индустрия. Никотинът, който се използва в течностите, може да е синтетичен или извлечен от тютюн. И в двата случая е с фармацевтично качество и чистота минимум 99,5%“.

Какъв е ефектът върху сърдечно-съдовата система на пушачите, които заменят цигарите с вейп продукти – изследванията и данни от практиката си сподели началникът на клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница проф. Борислав Георгиев.

Дезинформацията по отношение на вейпинга играе сериозна роля и утежнява картината на сърдечно-съдовите заболявания по света и у нас, категоричен е професорът.

„Бездимните продукти достигат до все повече хора, заради което е важно те да получават достоверна информация за тях. Устройствата с нагряване на тютюн се използват с все по-голямо доверие от пушачите по света, но разбирането за електронните цигари и доверието към тях е ниско. Това се дължи до голяма степен на подвеждащата и невярна информация, която се публикува. Така пушачите биват насочвани към най-вредното за тях – продължаването на тютюнопушенето. “

Един от лекторите във втория международен панел беше водещият британски онколог д-р Питър Харпър - един от основателите на Лондонската клиника по онкология и член на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози (ASCO). Д-р Харпър представи примера на Великобритания в областта на намаляване на вредата от тютюнопушенето и последните научни доказателства за намаления риск на бездимните алтернативи.

Рисковото поведение на хората е в основата на заболявания като рака, които могат да бъдат превантирани. Пушенето остава първият рисков фактор за развитието на онкологично заболяване, показва сравнителен анализ на научните данни от 90-те и тези от последните години, обясни д-р Харпър.

Клиничният опит на онколога показва, че хората отказват цигарите изключително трудно - не могат да спрат да пушат, дори и когато са болни от рак. 64% от пушачите с тази тежка диагноза продължават да палят цигара въпреки знанието за опасността, на която продължават да се подлагат.

„Отказът от пушене е най-доброто решение, но иновациите в по-малко вредни алтернативи имат своята роля за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Канцерогенният потенциал на бездимните изделия, съдържащи никотин, е значително по-нисък от този на цигарите“, посочи данните от специализирано изследване д-р Харпър.

Обобщение на наличните научните доказателства за намаленото образуване на вредни вещества в аерозола на бездимните алтернативи в сравнение с цигарения дим направи проф. Анхел Гонсалес Уреня от Факултета по приложна физикохимия на Автономния университет на Мадрид и Университета Комплутенсе на Мадрид.

„Намалението е от близо 90%. И не само броят на химикалите е намален, но и тези, които се откриват, са в значително намалени концентрации – от едноцифрен процент до нула“, заключи професорът след като представи анализа от т.нар. машина за пушене - мас спектрометър.

Накрая проф. Гонcалес не пропусна да отбележи и позитивния ефект от използването на електронни цигари за околните и т. нар. пасивно пушене.

„Ако в бара човекът до вас пуши горима цигара, на всяко дръпване от цигарата вие сте изложени на 600 нанограма никотин, докато ако същият човек използва електронна цигара, вместо на 600 нанограма никотин, пасивният страничен посетител ще бъде изложен само на 5 нанограма. Това е 100 пъти по-малко“, подчерта още проф. Гонcалес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !