Експерти обсъждат стратегиите за спиране и намаляване на вредата от тютюнопушенето на годишен световен форум в САЩ

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 юли 2021 в 08:51 14230 0

Кредит Скрийншот от конференцията

Сесията с въпроси и отговори в панел Наука и доказателства

Международният форум за електронните цигари "E-cigarette summit USA: Science, Regulation and Public Health 2021" събра онлайн през май световни експерти, които обсъдиха борбата с тютюнопушенето, стратегиите за намаляване на вредата от него и регулациите на електронните цигари.

Двудневното събитие обедини специалисти от различни направления - лекари, психолози, експерти по законодателство и др. около проблемите на тютюнопушенето и мястото на електронните цигари за намаляване на вредата от тютюна.

Ролята на е-цигарите за отказa от пушенето

Д-р Джейми Хартман-Бойс (Jamie Hartmann-Boyce) от Университета Оксфорд коментира последното допълнение на Кохрейн метаанализа за мястото на електронните цигари в отказването от тютюнопушенето. 

Кохран метаанализите са едни от най-достоверните изследвания на данни за потенциални ползи и вреди при различни здравни състояния и интервенции, заради широкия си обхват и точност. Те дават освен общ резултат и степен на достоверност на изследванията.

Д-р Хартман представи допълнението на анализа към април 2021.

В него се прави оценка на научни публикации, коментиращи ефекта от употребата на електронни цигари спрямо заместителна никотинова терапия, електронни цигари без никотин и единствено психологическа подкрепа за отказа от тютюнопушенето. 

Резултатите за ефективността по отношение на отказа от тютюнопушене показват, че над 170 души, проследени в изследванията, успяват да се откажат от тютюнопушенето с помощта на електронните цигари и никотинзаместваща терапия. Тази извадка обаче не е достатъчно голяма, затова достоверността на тези изследвания е определена като умерена. Въпреки това анализът на възможните случайни грешки показва, че всички резултати са значими и не се дължат на отклонения.

По отношение на наблюдаваните сериозни здравословни състояния, настъпили при изследваните пациенти, тенденцията е същата - употребата на електронни цигари помага на пушачите за намалението на тези събития и съответно може да намали риска за тях. Достоверността на тези факти обаче е определена като ниска заради недостатъчно големия брой случаи.

Резултатите от обширния метаанализ показват, че е необходимо да продължи провеждането на контролирани изследвания, за доказването с още по-висока достоверност, че електронните цигари са алтернатива на отказването от тютюнопушенето за хора, които в противен случай биха продължили да пушат. 

Превенция на пушенето и намаляване на вредата за старите пушачи - къде е балансът?

Клиф Дъглас, директор на Мрежата за изследване на тютюна в Университета на Мичиган, коментира че трябва да се намери баланс в промотирането на електронните цигари като възможна помощ за отказване от тютюнопушенето заедно с мерки за превенция на пушенето сред младежите.

Никотинът, който се съдържа в много видове течности за електронни цигари, е силно пристрастяващо вещество. И макар не той, а веществата, отделени при горенето на тютюна да са основният причинител на заболяванията, свързани с тютюнопушенето, е важно да се знае, че електронните цигари не са продукт без риск. 

Много често младите хора подценяват опасността за здравето от употребата на никотинсъдържащи изделия и не си дават сметка, че използват продукти, които са силно пристрастяващи, коментира Дъглас. 

Едновременно с това съществуват достатъчно научни данни, които доказват, че електронните цигари може да са подходящ инструмент в стратегията за намаляване на вредата от тютюнопушенето. Те имат потенциал да бъдат алтернатива на цигарите за пълнолетни пушачи, които не могат или не желаят да се откажат да пушат. 

Според Дъглас и доц. Абигейл Фрийдман от Университета Йейл от първостепенна важност е обществото да бъде запознато с реалните научни данни за алтернативите без дим. Това означава едновременно да не бъдат подценявани рисковете, нито да бъдат надценявани ползите от употребата на електронните цигари, а да се говори с конкретните факти от изследванията. 

Фрийдман подчерта, че е важно младите хора да бъдат предпазени от започване на употребата на всякакви никотинови изделия. По данни, цитирани от Дъглас, все по-голям дял от хората в САЩ са объркани по отношение на електронните цигари, рисковете от тяхната употреба и наличието на научни данни по темата. 

Експертите бяха категорични, че само оповестяването на коректни данни и комуникация с обществото може да доведе до пълно разбиране и критичен избор по отношение на тези изделия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !