Експерти оценяват мащаба на изтичането на метан от газопровода Северен поток

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2022 в 10:14 1652 0

Изглед от въздуха на изтичането на метан от газопровода "Северен поток 1". Изтичането на газ от газопровода "Северен поток" е с диаметър над 950 метра. Кредит: Swedish Coast Guard

Според учените изхвърлянето на метан в атмосферата от повредените тръбопроводи "Северен поток" оказва слабо влияние върху изменението на климата, но подчертава рисковете от емисиите на парникови газове, причинени от изкопаемите горива.

Европейският съюз заяви, че според него течовете по стратегически важните газопроводи "Северен поток" 1 и 2 са причинени от "умишлено действие".

Макар и неработещи, тръбопроводите все още съдържат газ и датските власти съобщават, че сега те вероятно ще продължат да се изпразват, като се очаква течовете да продължат поне една седмица.

Тъй като са налице само приблизителни оценки за това колко природен газ може да изтече в Балтийско море, учените изразяват загриженост относно въздействието върху климата и околната среда, но подчертават, че количествата метан са малка част от глобалните емисии.

"Това е истинска трагедия, екологично престъпление, ако е било умишлено", коментира Джефри Каргел (Jeffrey Kargel), старши научен сътрудник в Института за планетарни изследвания в Аризона, като нарече изтичането "обезпокоително", допълвайки: "Въпреки че количеството газ, загубено от тръбопровода, очевидно е голямо, това не е климатична катастрофа, както може да се предположи".

Какъв газ е изтекъл?

Природният газ се състои предимно от метан.

Той е около 28 пъти по-мощен от въглеродния диоксид в рамките на един век - въпреки че се задържа в атмосферата само около десетилетие, в сравнение със стотици или хиляди години за CO2.

Част от метана, отделян от тръбите, ще се окисли във водата в CO2, обяснява Грант Алън (Grant Allen), професор по физика на атмосферата в Манчестърския университет.

"Но като се има предвид колко бурно изглежда изпускането на природен газ, по-голямата част от газа ще достигне морската повърхност като метан", посочва Алън.

Метанът е отговорен за около 30% от глобалното повишаване на температурите до момента, въпреки че е много по-малко разпространен в атмосферата от CO2.

Кредит: TV2 Bornholm

Колко голям е течът?

Това е обект на много неясноти, въпреки че някои експерти и организации са се опитали да изчислят потенциалното количество газ в тръбопроводите.

Една от оценките е, че в "Северен поток 2" все още има до 177 млн. куб. м природен газ, смята проф. Алън.

"Това не е малко количество газ и представлява безразсъдно изхвърляне на парникови газове в атмосферата", заявява проф. Алън, добавяйки, че то се равнява на природния газ, използван от 124 000 британски жилища за една година.

Грийнпийс използва подобни данни, за да изчисли приблизително, че емисиите от изтичането могат да се равняват на осем месеца от общите емисии на парникови газове в Дания.

Пол Балкомб (Paul Balcombe), почетен преподавател в катедрата по химическо инженерство в Имперския колеж в Лондон, посочва, че оценките за количеството газ в тръбите варират от около 150 до 300 милиона кубични метра.

"Малко вероятно е те да изпуснат цялото си съдържание", обяснява Балкомб.

Но допълва, че ако само една от тръбите се изпразни напълно, това ще бъде около два пъти повече от най-тежкото изтичане на метан, регистрирано в САЩ - изтичането в каньона Алисо през 2015 г. "Това наистина би имало много голямо въздействие върху околната среда и климата, дори ако се освободи малка част от това".

Лаури Миливирта (Lauri Myllyvirta) от Центъра за изследвания в областта на енергетиката и чистия въздух във Финландия заявява, че е изчислил потенциален теч от 180 до 270 килотона от двата тръбопровода.

Тази цифра е значителна, но според него вероятно е само 1,5 % от общите годишни емисии на метан от нефтени и газови операции в Русия.

По оценки на Международната агенция по енергетика през 2021 г. те са били около 18 милиона тона.

Какво е това в сравнение с глобалните емисии?

Международната агенция по енергетика (МАЕ) измерва огромното количество метан, което всяка година изтича от операциите с изкопаеми горива и по нейни оценки количеството, изпуснато през миналата година в световен мащаб, е било в общи линии сходно с цялото количество газ, използвано в европейския енергиен сектор.

Изтичането със сигурност ще има "силен непосредствен ефект на затопляне и ще доведе до влошаване на качеството на въздуха", смята Пиърс Форстър (Piers Forster), директор на Международния център за климата "Пристли" към Университета в Лийдс.

Но в крайна сметка ефектът му е малък в сравнение с ежедневните течове от лошо поддържаните газови мрежи в света, при които се губят около 10 % от световните доставки на газ.

Експертите заявяват, че инцидентът допълнително подчертава необходимостта от спешно преустановяване на използването на замърсяващи изкопаеми горива, както за борба с изменението на климата, така и за гарантиране на енергийната сигурност.

Тазгодишната енергийна криза, причинена от нахлуването на Русия в Украйна, вече "даде тласък на прехода към чиста енергия", заявява Миливирта.

Джефри Каргел от Института за планетарни изследвания в Аризона изчислява, че изтичането от "Северен поток" се равнява приблизително на 2,5 часа глобални емисии. Според него това е напомняне за спешната необходимост от намаляване на парниковите емисии.

"Глобалният климат се променя драстично, а огромното въздействие на екстремните климатични условия се засилва всяка година, десетилетие след десетилетие", допълва Каргел.

Изтoчник: Experts Estimate The Scale of The Nord Stream Pipelines Methane Leak, ScienceAlert, © Agence France-Presse

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !