Експлоатацията на природата води до разпространението на повече вируси при хората

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 април 2020 в 00:43 5754 0

Кредит pixabay

Глобалната пандемия е добър момент да се замислим къде всички ние, като човечество, грешим. Човешкото въздействие върху дивите животински популации по света допринася пряко за разпространението на зоонозни заболявания според ново изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Изследването показва, че непрекъснатата експлоатация на природата - чрез лов, търговия, разрушаване на местообитанията и урбанизация - изменя популациите на бозайниците и води до нарастването на инфекциозни заболявания при животните, които могат да преминат върху хората. 

Става дума за близостта на контактите и докато човешките общества продължават да навлизат в света на природата, по-честите контакти с нея се повишават неизбежно и това води до риск от прехвърляне на вируси.

"Когато се разрушават естествени хабитати, дивите животни идват в по-близък контакт с хората. Те също променят разпределението си, за да привикнат с антропогенните дейности и промяната на естествения пейзаж", обяснява епидемиологът Кристин Джонсън (Christine Johnson) от Университета на Калифорния, Дейвис. "Това засилва появата на болести от животните и ни поставя в риск от пандемии".

Това е реалност, за която светът си дава сметка сега. В последния век инфекциозните болести, идващи от диви животни, се увеличават и новите резултати предполагат, че най-многобройните бозайници са голяма част от проблема.

Сравнявайки данни, публикувани до 2013 г. за дивите и домашните бозайници, носители на вируси, които могат да преминат върху хората - наречени зоонозни вируси - учените откриват кои взаимодействия ни поставят в най-голям риск.  

В крайна сметка съществуват три групи животни, които носят най-голям риск от разпространение на вируси. Домашните животни като добитъка споделят най-голям брой вируси с човешките си собственици, осем пъти повече, отколкото дивите им събратя.

От дивите животни, онези, които пренасят най-много вируси при хората, са онези, които са създали големи популации, адаптирайки се към средата, доминирана от хората - прилепи, гризачи и примати

Дори видовете, застрашени от загуба на хабитат или свръх експлоатация носят два пъти повече зоонозни вируси от онези, чийто брой намалява по други причини. Накратко, когато хората са наблизо, изглежда рискът от разпространение на вируси е по-голям. И по всяка вероятност сме подценявали истинската опасност, която носи това.

"Ние хвърлихме светлина върху особеностите на зоонозните вируси, открити по време на изследването, но предполагаме, че разпространението на патогени често става незабелязано и само една част от тях се разраства в епидемии при хора, които могат да бъдат открити", обясняват авторите.

Според червената книга на видовете, към 2019 г. една четвърт от дивите видове бозайници на света са застрашени. И докато урбанизацията и човешката дейност без съмнение са намалили биоразнообразието от животни на Земята, някои видове са станали изключително многобройни и обикновено те са точно онези, които добре се приспособяват към човешкото поведение, както мишките.

"Трябва да сме наистина внимателни как взаимодействаме с дивата природа и с дейностите, които могат да срещнат хора и диви животни", обяснява Джонсън. "Очевидно не искаме пандемии с подобен мащаб. Трябва да намерим начини да съжителстваме безопасно с дивите животни, тъй като те носят достатъчно много вируси, които да ни предадат".

Източник: Science alert - Our Exploitation of Wildlife Is Directly Causing More Viruses to Spread to Humans, Study Shows

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !