Екстремна гореща вълна в Австралия (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 февруари 2017 в 15:06 6164 0

Горещите вълни не са необичайно явление за Австралия, но никога не са били толкова продължителни.

Страната е в плен на една от рекордните горещи вълни, а вероятно за това са виновни промените в климата, коментира NewScientist.

Жегата започна в Южна Австралия и Виктория миналата седмица и вече се разпространи в Нов Южен Уелс и около австралийската столица през уикенда. Горещата вълна настъпва и на север към Куинсланд.

Температурите в части на Южна Австралия и Виктория достигнаха 46°C, а в Нов Южен Уелс и Куинсленд са регистрирани над 47°C. В четири града през уикенда в Нов Южен Уелс и Куинсленд са записани най-високите температури, откакто се води статистика.

Северната част на Нов Южен Уелс е близо до рекордни температури и вече почти 50 последователни дни е над 35°C. А прогнозата не показва никакви признаци за захлаждане през следващата седмица.

Горещата вълна започва, когато система високо налягане заседна над Централна Австралия и причини продължителната жега, заяви Карл Браганса (Karl Braganza) в Австралийската метеорологична служба.

Но горещата вълна не би била толкова продължителна и интензивна, ако не бяха климатичните промени, коментира Сара Пъркинс-Къркпатрик ( Sarah Perkins-Kirkpatrick) от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни.

"Обикновено такива прекомерни горещини идват по време на летния Ел Ниньо", отбелязва тя. Но последният Ел Ниньо приключи в средата на 2016.

"В сравнение с минали горещи вълни, може да видим, че е налице забележим принос на глобалното затопляне", подчертава Браганса. В Австралия средната температура се е увеличила с около 0,9°C от 1950 г. и се очаква да нарасне още повече.

"Без съмнение такива горещини ще станат по-чести", заяви Пъркинс-Къркпатрик.

Заради новата гореща вълна много хора постъпиха в болница, токът прекъсваше поради прекомерната употреба на климатиците, предизвикани бяха и десетки горски пожари в Нов Южен Уелс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !