04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Екзотичен щам на хепатит прескочи от плъхове на хора в Хонг Конг

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 ноември 2018 в 10:37 22190
Снимка: Pexels

70-годишна жена от Хонг Конг току-що стана вторият регистриран случай на специфичен за плъховете хепатит Е. Един случай може да е аномалия. Два случая вече може да означават, че болестта се предава между видовете, коментира ScienceAlert.

"Тъй като плъховият ... е много различен от човешкия щам, хората мислят, че няма да успее да прескочи при хората", разказва за The Guardian Сидхарт Шридхар (Siddharth Sridhar), един от главните изследователи в Хонконгския университет. "Това бе клинично откритие".

Жената, която има компрометирана имунна система, бе приета в болница през май 2017 г., оплаквайки се от различни симптоми, съответстващи на човешката версия на хепатит Е, включително коремна болка, загуба на апетит, загуба на тегло и главоболиe, съобщи в сряда Здравното министерство на Хонг Конг.

Пациентката е лекувана и изписана от болницата и оттогава се е възстановила.

Но през септември тази година един 56-годишен мъж от Хонг Конг стана първият известен случай на плъхов хепатит при хората. Здравните служби се разтревожиха и провериха запазените кръвни проби от 70 пациенти в болницата за хепатит Е, а резултатът на жената, живееща само на 3 километра от комплекса Choi Wan, от където е заразеният мъж и хоспитализирана в рамките на седмици след мъжа, е положителен.

Двата щама се описват от Шридхар като "несравними" и няма директна връзка между двамата пациента.

Човешкият вариант на хепатит Е се разпространява, когато следи от човешки изпражнения, съдържащи вируса замърсят вода, предмети или ръце, които влизат в контакт с устата. Също така може да стане чрез консумация на сурово месо, но най-често срещаният вектор е заразена с фекалии питейна вода.

Точно как се предава от плъховете е неясно, но през последните години Хонг Конг е измъчван от нарастващата популация на плъхове.

Когато бе открит първият случай, учените предполагаха, че човекът е ял храна, замърсена с изпражнения от плъхове или  е бил ухапан от плъх, без да забележи.

Не може да се определи и източника на заразяването на жената. Тя съобщава, че не е забелязвала плъхове в дома си и че  не си спомня никакъв контакт с плъхове. Но това не означава, че не е станало.

През септември специалистите от Уиверситета в Хонг Конг заявиха, че първият случай е сигнал за подобряване на обществената хигиена и за въвеждането на мерки за борба с гризачите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.