Електрическата змиорка Мигел е звездата на коледно светлинно шоу (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 06 декември 2019 в 10:11 3026 0

Кредит Wikipedia

Посетителите на аквариума в Тенеси имат възможността да видят уникално по рода си светлинно шоу за празниците, защото Мигел Уатсън (Miguel Wattson), електрическа змиорка, "запалва" лампичките на коледно дърво със своя биоелектрически заряд. 

Експозицията "Шок около Коледното дърво" показва специална система, свързана с аквариума на Мигел, която кара лампичките на елхата да светят. 

"Когато Мигел освобождава заряд, сензорите във водата носят заряда към високоговорители", обяснява Джоуи Търнипсийд (Joey Turnipseed), специалист по аудио-визуална продукция към аквариума. "Високоговорителите превръщат заряда в звук, който чувате и празнично осветяват дървото."

Самите светлини не са захранвани от Мигел Уатсън (фамилията му е игра на думи с думата за ват - Watt), а змиорката има и собствен Twitter профил. Вместо това, интензитета на светенето съответства на силата на заяда, освободен от Мигел, който е отчетен със сензори в аквариума, свързани с коледното дърво. 

"Бързото по-слабо мигане на лампичките е причинено от постоянните потоци електричество с нисък волтаж, освобождавани, докато той си търси храна", обяснява акваристът Кимбърли Хърт (Kimberly Hurt). "По-силните импулси са предизвикани от по-високо волтови удари, които той отдава докато се храни или когато е развълнуван."

Въпреки името си, електрическите змиорки не са истински змиорки, а сладководни риби от разред Gymnotoidei, които са по-близко свързани със сома и шарана, отколкото с другите змиорки. Тези сладководни риби могат да генерират до  800 волта електричество според Националния зоопарк и институт по консервационна биология Смитсониан, което е достатъчно за захранването на един хладилник. 

Electrophorus electricus се срещат в бавни мочурливи реки в северната част на Южна Америка. Когато нивата на реките са ниски през сухия сезон E. electricus са в опасност от хищници, които ловуват в плитките води. Водата провежда електричество и пренася електричните заряди, позволявайки животното да отблъсне хищниците със своя защитен механизъм. Ако това не се случи, електрическата змиорка може да изскочи от водата и да се докосне до нападателя, подавайки директно електрошока си.

Змиорките използват електрошока си и за да ловуват. В мътните води плячката може трудно да се види, затова власинки, усещащи движението, разположени по тялото на рибата, могат да усетят промени в налягането на околната вода. Когато плячката е наблизо, змиорката изпуска два бързи електрически импулса, които зашеметяват и убиват жертвата. 

E. electricus могат и да общуват помежду си използвайки електрически сигнали с ниска пулсация, чиято честота варира между мъжките и женските, както и между отделните индивиди. 

Източник: IFLScience - Watch An Electric Eel Generate Enough Power To "Light" A Christmas Tree

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !