27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Електрическият транспорт няма да спре замърсяването на въздуха в градовете

... но може много да помогне за неговото намаляване.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2015 в 08:00 95161
Снимка: Wikimedia

"Изцяло електрическото бъдеще" на транспорта в градовете може много да намали, но не и да елиминира замърсяването на въздуха, става ясно от публикация на списанието за наука Scientific American.

Цените на батериите намаляват, а нуждата от ограничаване на замърсяването на въздуха става все по-належаща. Именно затова не е изненада, че все повече внимание се обръща на потенциала на тока да захранва транспортните средства в градовете.

На пръв поглед електрическите возила могат да елиминират местните източници на въздушни замърсители, включително азотните оксиди (NOx) и серните оксиди (SOx). От по-задълбочен поглед върху данните обаче става ясно, че въпросните превозни средства няма да премахнат по-голямата част от източниците на фини прахови частици (PM10).

В база данни, озаглавена "Fleet Weighted Road Transport Emission Factor", която е от 2012, са публикувани емисионните показатели в грамове за километър на различните транспортни средства (коли, автобуси, влакове и др.).

Както се вижда, 95% от емисиите от фини прахови частици (PM10) идват не от ауспусите на превозните средства, а от износването на гумите и спирачките, както и от износването на пътната настилка. Освен това от ауспусите на дизеловите МПС излизат общо (PM2.5 + PM10) 89% повече фини прахови частици, отколкото от тези на бензиновите автомобили. Данните са изведени при еднакви пътни условия.

Ето защо електрическите превозни средства не са с нулеви емисии. Те обаче със сигурност могат да помогнат за по-малко замърсяване на въздуха в градска среда.

Според проучване от това лято, направено от лондонския Кингс Колидж, праховите частици са причина за около 3,5 преждевременни смъртни случая всяка година в града. Техният брой през 2008 година е бил по-висок (около 4,2), но са намалели заради промени в законодателството.

Тези цифри обаче са по-ниски в сравнение с броя преждевременни смъртни случаи (~5,8), причинени от вдишване на азотен диоксид, причинен от замърсяването с азотни оксиди (NOx). Както показва горната таблица, тези емисии на 100% идват от ауспусите на бензиновите и дизелови автомобили.

Именно затова си струва да се борим за електрическото бъдеще на транспортните средства. В това бъдеще сегашните проблеми няма да бъдат решени изцяло, но със сигурност ще има силно положителна промяна.


поп Дръвчо 02.12 2015 в 08:51 1
+ 14
- 0
Историята не познава щастливи завършеци, а само кризи и тяхното криво-ляво преодоляване. В този ред на мисли качеството на въздуха е в криза и никой не очаква в големите градове да стане като в планинска борова горичка.

Редно е да се отбележи и че електрическите коли почти не износват спирачки, а има хитрости заради които и гуми ще износват по-малко.

Другото важно нещо е че емисиите от остарели и/или неизправни бензинови и дизелови автомобили нарастват много и това е важно в места където се ползват главно стари автомобили. Примерно у нас, където нито има значим контрол върху изправността, нито голям процент нови коли. При електрическите и това го няма.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.