Еликсирът на младостта е мит, но ген, наречен Nanog може да има същия ефект

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2016 в 09:00 4946 0

Кредит Boston Globe

Учените смятат, че е възможно да се обърне процеса на стареене - нов изследователски пробив може да помогне и за лечението на заболявания като атеросклероза, остеопороза и болестта на Алцхаймер.

Повечето твърдения за терапии срещу стареене са отхвърлят като псевдонаука или измама. Но случаят не е такъв. 

В статия на редакторът на Nature Reports Stem Cells  Моня Бейкър (Monya Baker) от 2009 г. пише, че генът Nanog може да активира спящи клетъчни процеси, в частност, регенеративните свойства на недиференцирани ембрионални стволови клетки. Тези биохимични реакции са свързани с предотвратяването на отслабването на костите, запушването на артериите и други свързани с възрастта физиологични изменения. 

Публикация в списанния Stem Cells на изследователи от Университета в Бъфало показва, че генът Nanog може да обърне процеса на стареене в зрели стволови клетки.

Стареенето е нормален биологичен процес. Но човешкото тяло е оборудвано да се противопоставя на процеса, доколкото е възможно, пише Science Daily.

За борба със стареенето организмът ни има неспециализирани клетки, способни да възстановяват повредени органи - възрастни стволови клетки. Всяка тъкан в тялото съдържа стволови клетки и при нормални обстоятелства тези клетки реагират, когато е необходимо. Проблемът е, че с възрастта броят на стволовите клетки, които функционират ефективно, намалява. Някои учени смятат, че ако организмът получи по-голям запас стволови клетки или ако ефектът на стареене на стволовите клетки бъде намален, по общият ефект на старение на човешкото тяло може да се забави. Nanog изглежда е ключът към това.

"Нашите изследвания на Nanog ни помагат да разберем по-добре процеса на стареене и в крайна сметка как да го обърнем", обяснява Стелиос T. Андреадис (Stelios T. Andreadis), професор от Университета в Бъфало и водещ автор на изследването.

На изображението от ляво на дясно: функциониращи стволови клетки, стволови клетки, които вече не функционират поради синдром на Хътчинсън-Гилфорд (HGPS), и стволови клетки, преди не функционирали поради HGPS, но са рестартирани от генът Nanog.
Източник: Стелиос Андреадис.

За изследването научният екип въвежда Nanog във възрастни стволови клетки. Установено било, че Nanog активира два важни клетъчни пътища, наречени Rho-associated protein kinase (ROCK) и Transforming growth factor beta (TGF-β). Тези пътища активират един спящ протеин (наречен актин), който изгражда цитоскелета, нужен на стволови клетки, за да образуват мускулни клетки. Процесът възстановява регенеративните свойства на стволовите клетки. Досега ефектът е демонстриран със скелетните и сърдечните мускулни клетки. На основата на тези мускули учените се надяват един ден да могат да противодействат на състояния като атеросклероза и остеопороза.

Така изследването показва, че активирането на стволовите клетки от Nanog може да забави процеса на стареене. Изследователите са особено заинтересовани от връзката между гена и застаряването при заболяване, наречено синдром на Хътчинсън-Гилфорд. Това е изключително рядко генетично заболяване, чиито симптоми, наподобяващи характеристики на стареенето, се проявяват в много ранна възраст. Друга област, където ефектът може да постигне полезни резултати, е болестта на Алцхаймер.

Може би е възможно, въпреки че това ще изисква допълнителни проучвания, за да се обърне стареене. Като част от изследването, учените се надяват да разработят лекарство, което да репликира действието на Nanog.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !