Ембрионите формират мускули на ръцете, изчезнали еволюционно преди 250 милиона години

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 октомври 2019 в 00:00 9275 0

Кредит Rui Diogo, Natalia Siomava, Yorick Gitton/ Development 2019

Лявата ръка на човешки ембрион на 10 седмици.

Мускули, изчезнали преди 250 милиона години от анатомията на човека, са открити отново в ембриони през първите няколко месеца на вътреутробното им развитие. Именно такива открития са твърди доказателства за промените в хода на еволюцията на живота на Земята. 

Учените успяват да уловят този процес чрез нова технология, която създава 3D изображения с висока резолюция на ембрион и плод в първия триместър на бременността. Те откриват, че в 7-мата гестационна седмица, в ръката на ембриона има около 30 мускула. В 13-та гестационна седмица, 10 от тях се сливат и броят мускули намалява на 20.

"Преди имахме повече познания за ранното развитие на рибите, жабите, кокошките и мишките, отколкото на собствения ни вид, но тези нови техники ни позволяват да наблюдаваме човешкото развитие в много по-големи детайли", обяснява д-р Руи Диого (Dr Rui Diogo) от Университета Хауърд. "Вълнуващо е, че наблюдавахме различни мускули, които никога преди не са били описвани при човешкото вътреутробно развитие и някои от тези атавистични мускули се откриват дори при плодове на 11,5 седмици, което е изключително късно за атавизъм на развитието".

Екипът успява да направи детайлно описание във времето на вида на тези мускули, както и разделянето им, сливането им и загубата им по време на развитието на ембриона. Мускулите, които се сливат, се наричат атавистични мускули на крайника, формират се по време на ранното зародишно развитие и изчезват преди раждането. Те дават интересен поглед върху еволюцията - често се считаме за същества, ставали прогресивно по-комплексни, но всъщност някои анатомични особености се опростяват. 

"Всъщност това е история на анатомично опростяване", обяснява д-р Диого. "Изгубват се основно мускули, но и кости... възрастният човек има по-малко на брой мускули и кости в тялото си общо, отколкото възрастна мишка или възрастен гущер. Интересно е, че някои от атавистичните мускули се срещат рядко и при възрастни, или като анатомична вариация без особен ефект върху здравия човек, или като резултат от вродени малформации.", добавя д-р Диого, който е водещ автор на изследването, публикувано в списание Development.

Един пример за атавистичен мускул, откриван при възрастни, е opponens digiti minimi на крака. Той присъства при човекоподобните маймуни и им помага при движението на крака с независим палец. При еволюцията този тип палец е изчезнал при хората, но присъства при ембрионите и в редки случаи като аномалия при хората. 

"Това подкрепя идеята, че мускулните вариации и патологии може да са свързани със забавено или спряно ембрионално развитие. В този случай вероятно става дума за забавяне или намаляване на мускулната апоптоза и това помага да разберем защо тези мускули понякога се откриват и при възрастните. Това е вълнуващ и силен пример за действието на еволюцията"

Учените откриват и "изненадваща разлика" в порядъка на развитието между мускулите на ръцете и на краката.

"Повечето хора предполагат, че приликите между горния и долния крайник се дължат на сходство в двете зони на тялото в миналото, а това вероятно не е така. Приликите между двата крайника всъщност стават по-големи в хода на еволюцията им, отколкото са били между предните и задните перки на първите риби, от които са се появили."

Източник: IFLScience - Unborn Babies Form and Lose Hand Muscles That Disappeared In Adults 250 Million Years Ago

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !