Еми Ньотер - научният съвет не е турска баня

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 март 2015 в 15:17 19138 0

На 23 март 1882 година е родена Еми Ньотер - един забележителен учен, чиито принос в разбирането на света е съизмерим с приноса на Айнщайн, без никакво преувеличение.  

Амалия Еми Ньотер (Amalie Emmy Noether) е един от математиците допринесли за развитието на общата теория на относителността. След като получил работата ѝ, Айнщайн пише на Хилберт: "Вчера получих от фрау Ньотер една много интересна работа за инвариантите. Впечатлен съм, че такива неща могат да бъдат разбрани по един обобщен начин, старата гвардия в Гьотинген трябва да вземе няколко урока от фрау Ньотер! Тя изглежда разбира нещата."

През 1918 г. Ньотер доказва една от най-полезните теореми за физиката. Тя е математик в момент, когато за жените в родната ѝ Германия все още им е необходимо специално разрешение да присъстват университетите и да преподават. Тази жена с обширен и фундаментален принос в много области на математиката е била принудена да преподава от името на някой мъж-колега.

Ньотер е предложена от Давид Хилберт и Феликс Клайн за преподавател в Гьотинген през 1915 г.

Но опитите на Давид Хилберт да я направи доцент в Гьотинген се провалили заради предразсдъците на ръководството на университета. Той заявил:

Не разбирам защо пола на кандидата е аргумент срещу избирането ѝ за преподавател. Все пак тук е университет, а не мъжка баня!

Огромна част от работата на Еми Ньотер е свързана с алгебрата, където тя е допринесла за създаването на ново направление, известно като абстрактна алгебра, но тази талантлива математичка остава в историята с т.нар. теорема на Ньотер: за всяка непрекъсната симетрия на физична система има съответен закон за съхранение. Това е казано опростено, защото в оригиналния си вид самата теорема и доказателството ѝ са по-сложни – може да се разберат само от поне напреднал студент по математика и физика, но който желае – тук може да прочете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !