29 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Емоционален робот ще ви прегърне, когато ви е тъжно (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 юни 2015 в 13:25 64991

Първият персонален робот, който може да разпознава и показва емоции, на име Pepper (Пипер) ще бъде пуснат в продажба от утре (20 юни) в Япония на цена 198 000 йени (около $ 1,610).

Както съобщава "Синхуа", най-голямата компания в Китай за електронна търговия Alibaba Group и тайванския технологичен гигант Foxconn влагат 14,5 милиарда йени (117.5 милиона долара) в замяна на 20% от японската SoftBank Robotics Holdings (известни като SBRH). Заедно те предлагат на пазара нов "емоционален" робот.

Роботът е оборудван с микрофон, камера и 3D-сензори, с които може да разпознава човешките мимики и да реагира на тях. 

Добавена е базирана на облак AI (изкуствен интелект) услуга, която използва мрежата на SoftBank да събира данни и позволява на роботите да се "учат" един от друг с времето.


Освен това, "Pepper" има "свои" емоции чрез "многослойна невронна мрежа на ендокринен тип", пише в пресрелийза на компанията SBRH.

"Тези емоционални функции в Pepper са по модела на освобождаването на хормони при човека в отговор на стимули събрани от петте сетива, които от своя страна генерират емоции".

"Когато роботът около познати хора, той е спокоен и показва радост, когато му се карат или угасва светлината - той се плаши", - обяснява компанията.

Разбира се, устройството няма да се смее или мръщи: емоции ще се показва на дисплея на робота.

По отношение на цената - наистина, Pepper не е евтин. И структурата на ценообразуването му не е ясна. Базовата цена е 198 000 йени ($ 1 600), но освен това има месечен абонаментен договор, на база от 532 800 йени ($ 4,350) за 3-годишен период, плюс "Pepper Insurance Pack" за 352 800 йени ( $ 2.875) за 3-годишния период. Така че може би цената ще стигне 9000$ за всичко.


поп Дръвчо 20.06 2015 в 05:42 1
+ 1
- 0
А какво правим когато на робота му е тъжно?
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.