Епидемията от ебола в Конго е обявена за международна заплаха за здравето от СЗО

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 юли 2019 в 00:53 5685 1

Кредит WHO/J. KANNAH

Здравни работници от СЗО проверяват жителите на провинция Киву в Конго, които може да са били в контакт с болен от ебола.

Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията от ебола в Конго, продължаваща една година, за заплаха за общественото здраве с международно значение, заради рискa от разпространение на болестта в съседните страни. 

"Оценката ни на риска показва, че рискът от разпространение на вируса в Демократична република Конго и региона остава много висок, но рискът от разпространение извън региона все още остава нисък", съобщава изпълнителният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

От началото на епидемията от ебола на 1 август 2018 г., заболяването е отнело живота на 1 676 души от 2 512 заразени, по данни към 15 юли 2019 г.

СЗО обяви епидемията за заплаха за общественото здраве с международно значение след като нов случай на заболяване беше потвърден в Гома, столицата на северната провинция Киву, през която ежедневно минават хиляди хора от и към съседна Руанда. Пациентът в Гома е мъж, пътувал от град Бени в епицентъра на епидемията, който след това умира. 

Три случая са регистрирани в Уганда през юни и още един през юли, но всички пациенти са пътували от Конго. СЗО съобщава, че няма случаи на ебола, които да са се зародили в Уганда. 

В изявление СЗО съобщава, че обявяването на заболяването за международна заплаха отразява нуждата от повече международна координираност за справяне с епидемията. Организацията не препоръчва ограничения на границите или търговията в района.

Вместо да спрат разпространението на вируса, такива мерки биха "затруднили борбата", смята Тедрос, тъй като "биха принудили хората да използват нелегални пътища за минаване през границата, което би повишило потенциала за разпространение на болестта".

Източник: Science news - WHO declares a public health emergency over Congo’s Ebola outbreak

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

20.07 2019 в 18:09

Поздравявам редакцията за смело изнесените тук данни
за това заболяване, равностойно на холерата и чумата по
света !
Жалко е че тази новина е скривана от световната общественост,
тъй като за нея чета единствено в OFFNews!
За да разберете за какво става дума, гледайте сериала
ГОРЕЩА ТОЧКА от тази година на този адрес:
https://bit.ly/32EePhl